Pretraga

Ništa od grljenja na srcedrapajućim pjesmama: Izašle nove preporuke za koncerte, evo tko ne smije na njih

Mnogi su tijekom u proteklim mjesecima zanemarili izlaske, ali će zato poželjeti iskoristiti ljeto i za odlazak na pokoji koncert ili kulturnu manifestaciju. No, oni neće izgledati onako kako smo naviknuli. Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je nove preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija. Osim općih higijenskih mjera kojih bi se građani trebali pridržavati, preporuka je i razmak od metar i pol među posjetiteljima te je ograničen i broj sudionika na koncertima te manifestacijama.

Foto: Unsplash

Da tijekom epidemije baš i ne bismo trebali dodirivati usta, nos, oči i lice, a moramo dezinficirati ruke i kašljati ili kihati u lakat – već znamo. Ista ta pravila vrijede i na koncertima te kulturnim manifestacijama, stoji u najnovijim preporukama HZJZ-a.

Tko ne smije dolaziti na koncerte?

Maske za lice preporučuju se posjetiteljima tijekom koncerta, kao i da prije izlaska iz kuće promjere temperaturu te u slučaju da ona prelazi 37,2°C, otkažu dolazak.

– Na okupljanjima ne može sudjelovati osoba koja: ima ukućana koji je u samoizolaciji; je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati; je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom SARS-COV-2 virusom; ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje nosa ili gubitak njuha, piše tako u preporukama HZJZ-a.

Razmak od metar i pol

Za cijelo vrijeme boravka u prostorima, uključujući dolazak i odlazak preporučuje se održavanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra između sudionika – posjetitelja, izvođača i osoblja. Plesni podij u funkciji prostora za ples nije dozvoljen.

– U zatvorenom i na otvorenim prostorima preporučuje se omogućiti isključivo sjedeća mjesta. Preporučuje se unaprijed označiti sva sjedeća i stojeća mjesta međusobno udaljena najmanje 1,5 metar te ograničiti ulazak na najviše onoliko posjetitelja koliko ima označenih mjesta, stoji u uputama HZJZ-a.

Najveći dozvoljeni broj posjetitelja je 500 u zatvorenim i 1.000 na otvorenom prostoru. U slučaju potrebe za organizacijom okupljanja s većim brojem posjetitelja, organizator je dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite. Organizatori okupljanja koji očekuju dolazak više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest o održavanju okupljanja.

Uz sve navedeno, preporučuje se vođenje evidencije posjetitelja koncertata i drugih manifestacija i to putem internetske rezervacije i prodaje ulaznica. Za potrebe vođenja evidencije prikupljat će se osnovni podatci posjetitelja: ime, prezime i broj telefona. U skladu s tim, preporučuje se omogućavanje i poticanje internetske prodaje ulaznica s kojima će posjetitelji direktno ulaziti u prostor.

Detaljnije preporuke za koncerte i kulturne manifestacije pročitajte u nastavku.

Ništa od grljenja na srcedrapajućim pjesmama: Izašle nove preporuke za koncerte, evo tko ne smije na njih
0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap