Pretraga

Ništa od nošenja burki i nikaba u školama: Učenicama ih zabranila jedna njemačka pokrajina

A- A+

Njemačka pokrajina Baden-Württemberg zabranila je nošenje burki i nikaba, tkanina koje prekrivaju čitavo lice, u školama svoje pokrajine. Isto pravilo u ovoj pokrajini već je na snazi za nastavnice.

Foto: Unsplash

Kako piše dw.com, vlada njemačke pokrajine Baden-Württemberg u utorak je donijela odluku prema kojoj će u školama biti zabranjeno nositi pokrivala preko lica, odnosno burke i nikabe. Riječ je o nošnji kakvu nosi dio žena muslimanske vjeroispovijesti, a u Baden-Württemberg u odlučeno je kako je ova odluka u skladu sa zabranom koja već vrijedi za nastavnice.

Izdvojeni članak

Prvi muslimanski student zagrebačkog Sveučilišta 1893. upisao Pravo

Premijer ove njemačke pokrajine, Winfried Kretschmann, kazao je kako su slučajevi nošenja burki i nikaba u školama i do sada bili iznimno rijetki, ali je upravo zbog takvih slučajeve donesena zakonska odluka.

Kretschmann je kazao i da nošenje pokrivala preko čitavog lica nije značajka slobodnog društva, prenosi dw.com. No, zabrana se ne odnosi na sveučilišta gdje su studentice već odrasle žene – Kretschmann ističe kako je situacija ondje nešto kompleksnija. Drugi zagovaratelji ove zabrane u Vladi ističu i da su burka i nikab ‘simboli opresije’ te traže zabranu njihova nošenja u čitavoj Njemačkoj.

Oponenti, prenosi dw.com, upozoravaju kako ovakve odluke mogu dovesti do marginalizacije muslimanskih zajednica u Njemačkoj.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap