Pretraga

Ništa od velikog testiranja učenika na koronu: ‘Porast koji imamo u populaciji imamo i u školama’

A- A+

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije nedavno su najavili testiranje oko 2.500 učenika te županije, kako bi se ustvrdilo postoji li kliconoštvo ili prisutnost virusa kod slabo simptomatske djece, odnosno kod onih koji nemaju simptome. No, kako je potvrdila zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od toga se odustalo. Ističe kako porast zaraženih koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama, kao i da još neće doći do pomicanja zimskih praznika.

Foto: Maximilian Scheffler, Unsplash

Zamjenica ravnatelja HZJZ -a, Ivana Pavić Šimetin, gostovala je sinoć na RTL-u, a tema razgovora bilo je epidemiološko stanje u školama. Prije svega nekoliko dana ministar obrazovanja Radovan Fuchs tvrdio je kako brojke zaraženih učenika rastu, ali bitno manje nego u općoj populaciji, a Pavić Šimetin govori kako porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama

‘Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama’

– Ako promatramo točno prije mjesec dana imali smo 908 pozitivnih učenika i 200 djelatnika škola, došlo je do povećanja. To je povećanje nešto manje od 100% kod učenika i nešto više od 100% kod djelatnika škola. Porast koji imamo u općoj populaciji imamo i u školama, rekla je Pavić Šimetin za RTL.

Kako dodaje, od 24.000 razredna na današnji dan je u jednom razrednom odjelu šestero učenika pozitivno, u tri razredna odjela petero učenika, u devet razrednih odjela četiri i u 22 je tri učenika pozitivno. Pavić Šimetin napominje kako se ‘uvijek se može špekulirati da su se jedni od drugih zarazili, ali kada je velika cirkulacija virusa u populaciji veoma je teško utvrditi kako je došlo do zaraze i gdje se tko zarazio.’

Značajan je broj onih koji tvrde da među učincima ima mnoštvo asimptomatskih te da virus šire ni ne znajući da su zaraženi. Kako bi se ustvrdilo postoji li kliconoštvo ili prisutnost virusa kod slabo simptomatske djece, odnosno kod onih koji nemaju simptome, Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije planirao je testirati oko 2.500 učenika. Testirali bi se učenici nekoliko različitih škola, primjerice, onih uz granicu ili škola koje imaju učenike putnike koji virus mogu prenositi na putu do škole.

Izdvojeni članak

Ministar Fuchs o zarazi u školama: ‘Brojevi rastu bitno manje nego u općoj populaciji’

Odustalo se od testiranja učenika u Međimurju

No, Pavić Šimetin potvrdila je da se odustalo od te ideje.

– Škola je mjesto gdje bi se to možda moglo provoditi, ali je način na koji se to radi u Zagrebu možda prikladniji jer je antigensko testiranje namijenjeno osobama sa simptomima, a mi smo za škole jasno napisali da učenici i djelatnici sa simptomima ne dolaze u škole. Takvo testiranje je ipak namijenjeno općoj populaciji. Znači u školama, to nam je jedna od najvažnijih mjera, je nedolazak učenika koji imaju bilo kakve simptome koji mogu ukazivati na COVID-19, rekla je Pavić Šimetin za RTL.

Kada je pak riječ o prelasku na online nastavu kojeg neki zagovaraju, Pavić Šimetin kaže kako se o modelima nastave odlučuje na razini pojedine škole ovisno o situaciji u toj lokalnoj zajednici. Za sada se, ističe, još neće micati zimski praznici.

– Za sada o tome nije bilo razgovora, ali jasno je da su i to neke opcije, rekla je Pavić Šimetin za RTL.