Pretraga

Nisu još ni tinejdžeri, a već mijenjaju svijet

A- A+

uk.eurosport.yahoo.com

news.yahoo.com

Da bi se borili za velike stvari u utjecali na svijet oko sebe ne morate biti bogati, obrazovani, pa čak ne morate imati više od 12 godina. Ovo je pokazalo troje klinaca koji su proteklih tjedan dana došli u svjetske medije. Tri nepovezane priče, sa jedinstvenom porukom, da je tako malo potrebno da bi se vaš glas čuo.

Prodajom limunade do 150 tisuće dolara za borbu protiv trgovine ljudima

Vivienne Harr, osmogodišnja djevojčica iz Californije, napravila je svoj mali štand i prodaje limunadu, no ne da poveća svoj džeparac, već kako bi skupila novce za borbu protiv trgovine ljudima. Njezin cilj je skupiti 150 tisuća dolara, te ih donirati organizaciji Not For Sale.

Iako je tek skupila mali dio od ciljane sume, mala Vivienne i njezini roditelji vjeruju kako će trud biti prepoznat, te da će neke čaše limunade biti prodane za malo veću cijenu.

Poklonio svoju medalju olimpijskom trkaču

Nešto sjevernije, u Kanadi, mediji su prenijeli priču o desetogodišnjem Elijah Porteru. Kanadska olimpijska štafeta 4×100 metara je diskvalificirana nakon što je Jared Connaughton prestupio izvan svoje trake.

No, umjesto da mladi Elijah žali svojeg idola, on je odlučio napraviti nešto više kako bi ga utješio. Trkaču je poslao pismo i medalju koju je osvojio sa svojom nogometnom ekipom na ljetno kampu. Pismo koje je složio i napisao Elijah je imalo jasnu poruku, mi smo Kanađani i uvijek se iznova dižemo i suočavao sa poteškoćama. Teško je zamisliti da bi išta utješilo trkača više od ovako nečega.

Pet tisuća eura ušteđevine za spas šume

Zadnja priča dolazi iz Europe, sa mjesta puno bližeg nama. Mladi dvanaestogodišnji Slovak, Matej Jurcisin, donirao je svojih pet tisuća eura za spas jedne šume u svojoj državi. Nacionalni park Tatre već osam godina vodi bitku sa očuvanje svojih šuma. U 2004. godini šumu su napali nametnici koju uništavaju koru drveća. Dužnosnici parka rekli su kako će im novac biti od velike pomoći, te su se obvezali slati mladom Mateju mjesečna izvješća o borbi za šumu. 

– Puno vremena provodimo u ovim šumama i jako nas je zabrinula pomisao da bi mogle nestati, rekla je zabrinuto mama mladog donatora.

Kažu da na mladim svijet ostaje. Ako će biti još ovakvih primjera po svijet onda se ne moramo brinuti za budućnost.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap