Pretraga

Nitko ne predviđa kazne ukoliko se profesori nedolično ponašaju na netu

A- A+

Potaknuti pričom mlade profesorice matematike Carly Mckinney iz Colorada, koja je zbog objave golišavih slika na Twitteru zaradila suspenziju, odlučili smo saznati kako bi se, i bi li se uopće, sankcionirali hrvatski profesori zbog takvog poteza. Doznali smo kako u Hrvatskoj nije zabilježen ovakav tip nedoličnog ponašanja profesora, ali i to da se odluka oko sankcioniranja prebacuje iz MZOS-a na škole, dok ravnatelji škola lopticu vraćaju na Ministarstvo.

Nedavno je u svijetom odjeknula vijest kako je američka profesorica matematike Carly Mckinney suspendirana iz škole zbog toga što je na Twitteru objavljivala svoje golišave fotografije. Budući da sve više profesora u Hrvatskoj imaju profile na raznim društvenim mrežama, odlučili smo otkriti na koji bi se način sankcionirali oni koji bi objavljivali nedolične fotografije ili statuse po Facebooku, Twitteru ili nekoj sličnoj mreži.

Izdvojeni članak

Zbog golišavih fotki profesorica suspendirana


Ni MZOS ni škole ne razmišljaju o sankcijama

Iz MZOS-a smo dobili odgovor kako se još uvijek nisu susreli s pritužbama na nedolično ponašanje profesora i nastavnika po društvenim mrežama te kako bi u tom slučaju škole trebale odlučiti o potrebi i oštrini sankcija.

Osim Ministarstva, kontaktirali smo nekoliko srednjih škola te smo od svih ravnatelja i ravnateljica dobili odgovore kako se nisu suočili s problemom te vrste te kako bi se za upute o postupanju obratili MZOS-u. Drugim riječima MZOS i srednje škole nisu razradile na koji način riješiti problem koji je  u svijetu aktualan i koji bi se mogao dogoditi i u našoj zemlji.

Ravnatelji u neugodnoj situaciji

– Do sada nismo imali iskustva u svezi nedoličnog ponašanja na društvenim mrežama, odgovorila nam je vršiteljica dužnosti ravnateljice Snježana Žibert iz XV. gimnazije u Zagrebu.

Za razliku od Žibert, ravnatelj XI. gimnazije Josip Arnuš osjećao je nelagodu za vrijeme razgovora o profesorima koji objavljuju golišave slike ili se na drugi način nedolično ponašaju po društvenim mrežama. Odbio je dati odgovor na upit o sankcioniranju i o tome prati li što profesori objavljuju po Facebooku ili Twitteru.

Stoga, ako postoje ili se uskoro pojave neprimjerene objave na internetu od strane profesora, koji bi trebali biti uzor mladima, još uvijek se ne zna na koji bi način odgovarali za svoje postupke.

Copy link
Powered by Social Snap