Pretraga

Nizozemski studenti pronašli originalan način da izbjegnu plaćanje stanarina

A- A+

Nizozemci su na originalan način riješili problem nedostatka studentskog smještaja. Umjesto u preskupim garsonijerama i trošnim stanovima, studenti u zamjenu za 30 sati volonterskog rada na mjesec besplatno žive u domovima za umirovljenike.

Flickr | srednja.hr

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] Evo koliko srednjoškolaca u Hrvatskoj boravi u učeničkim domovima

Zamislite da vam cimer uz četkicu za zube u staklenoj čaši čuva gebis, u stalku za kišobrane štap za hodanje i ne prigovara zbog glasne glazbe jer ionako ne čuje baš najbolje.Sve više nizozemskih studenata odlučuje se upravo za ovakav životni aranžman. Možda na prvu zvuči ludo, ali cimerstvo studenata i umirovljenika zapravo ubija dvije muhe jednim udarcem.

Prema pisanju magazina the Atlantic, prosječan student u Nizozemskoj na stanarinu potroši 366 eura. Ako se uzme u obzir da je smještaj koji se iznajmljuje studentima vrlo često pretrpan i loše kvalitete, jasno je zašto brojni studenti razmatraju alternativne aranžmane.

Ne samo da je smještaj koji se nudi studentima skup i loš, nego je i takav smještaj teško pronaći. Samo u Amsterdamu prošle je godine nedostajalo je 9000 studentskih soba.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Mladi s invaliditetom smještaju se u staračke domove

Umirovljenički domovi zjape prazni

S druge strane, umirovljenici i umirovljenički domovi u zemlji suočavaju se s vlastitom paletom problema. Odlukom nizozemske vlade 2012. godine ukinuto je državno financiranje brige o osobama iznad 80 godina ukoliko to nije nužno potrebno. Velik broj osoba treće životne dobi bez držane pomoći nije moglo podnijeti trošak života u umirovljeničkom domu.

Mnogi su domovi tako ostali bez stanara i u velikim financijskim problemima. Bez državne potpore postajali su financijskih neisplativi i morali su naći način da poboljšaju uslugu i privuku nove korisnike bez da povećaju cijene koje su ionako većini bile prevelike.

Suradnja su studentima nametnula se kao logično rješenje.

Izdvojeni članak

Istražili smo i doznali koji su najstariji i najveći studentski domovi u regiji

Savršena simbioza

– Ako bi studenti dobili besplatan smještaj u domu, uvelike bi smanjili trošak školovanja. U isto vrijeme u domu bih imao mlade i aktivne ljude koji bi dom učinili toplijim i ljepšim mjestom za život u kojem bi mnogi stariji ljudi voljeli živjeti, rekao je za Atlantic Gea Sijpkes, direktor doma za umirovljenike Humanitas u gradu Denventer na istoku Nizozemske.

Studenti umirovljenicima predstavljaju svojevrsnu vezu sa stranim svijetom. Stanovnici doma razgovaraju o svakodnevnim temama, od bolova u leđima i mirovine do koncerata, predavanja i djevojaka.

Brojna istraživanja povezuju usamljenost starijih osoba s demencijom i povećanom smrtnosti. Svakodnevna interakcija s mladim ljudima, povremena šala pa makar i pozdrav u prolazu uvelike pomažu kod tih problema i čine umirovljeničke domove puno ljepšim mjestima za svoje korisnike.

Studenti umirovljenike uče o tehnologiji

U sklopu dogovora s umirovljeničkim domovima, studenti sa štićenicima doma volontiraju 30 sati mjesečno. Organiziraju se brojne radionice u kojima studenti umirovljenike uče kako koristiti e-mail, društvene mreže i skype kako bi mogli ostati u boljem kontaktu s bližnjima.

Nakon doma Humanitas koji je prvi u svijetu započeo s ovakvom praksom, slični programi otvaraju se u umirovljeničkim domovima otvaraju se po cijeloj Nizozemskoj ali i šire. Sličan program pokrenut je u umirovljeničkom domu u Lyonu u Francuskoj te u  Clevelandu u američkoj saveznoj državi Ohio.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap