Pretraga

Njemačka u šoku: Cijela generacija pala maturu, vlada planira zatvoriti školu

A- A+

Hrvatski maturanti nestrpljivo čekaju rezulate državne mature kako bi saznali u kojem smjeru će se kretati njihova budućnost. Međutim, učenici Prve privatne strukovne srednje škole (EPFOS) u Njemačkoj već su dobili uvid u svoje rezultate i shvatili kako je cijela generacija pala ispit zrelosti. Njemačka ovakvo nešto ne pamti i dok profesori krive lijene đake, država tvrdi kako su odgovorne obje strane. Roditelji 27 maturanata su u šoku, a neki su angažirali odvjetnike kako bi se škola koju godišnje plaćaju 1 680 eura zatvorila.

Maturanti i drugi pristupnici ovogodišnje državne mature u Hrvatskoj bili su nezadovoljni i uzrujani zbog proceduralne pogreške prilikom dijeljenja eseja iz hrvatskog jezika, zbog čega su mnogi maturanti pitali što bi se dogodilo da svi namjerno padnu ispit. Drugim riječima, zanimalo ih je bi li se u tom slučaju kriteriji za prolazak državne mature snizili ili bi se ista morala ponavljati. I dok je u našoj državi sve ostalo na pukim riječima, u Njemačkoj je cijela generacija Prve privatne strukovne škole pala ispit zrelosti.

Izdvojeni članak

Matura u Njemačkoj: Ispite mogu vidjeti tek nakon 10 godina

Njemačka ne pamti ovakav slučaj

U bavarskom gradu Schweinfurtu 27 učenika završnih razreda Prve privatne strukovne škole koji su pristupili maturi istu nisu položili. Naime, ovo je po prvi put u povijest Njemačke da cijela generacija nije postigla dovoljan broj bodova kako bi položila ispit zrelosti.

Javnost je ovom viješću šokirana, a nekolicina roditelja je angažirala odvjetnike s ciljem zatvoranja spomenute škole. Godišnji iznos koji uplaćuju kako bi njihova djeca stekla srednjoškolsko obrazovanje je 1 680 eura, stoga su vlasti najavile istragu i potencijalno zatvaranje ‘škole sramote.’

Izdvojeni članak

Pisala maturu umjesto kćeri pa je uhitili

Država krivi profesore i učenike

Profesori iz EPFOS-a koji su predavali ‘paloj generaciji’ tvrde kako su za ovako sramotne rezultate krivi isključivo lijeni đaci, dok njemačke vlasti odgovornima smatraju profesore kao i maturante. Roditelji su najavili kako će tražiti povrat novca koji su izdvojili za školarine, a šokirani su i sami učenici među kojima je i nekoliko odličnih đaka.

– Tužit ćemo školu jer u njoj očito ne funkcionira sustav, istaknuo je učenik Ali Cinkilic za Focus. Svih 27 učenika palo je dva predmeta – matematiku i gospodarstvo, a najavljeno je kako će potonji biti prebačeni u državne škole gdje će sljedeće godine ponovno polagati maturu.

Njemačka u šoku: Cijela generacija pala maturu, vlada planira zatvoriti školu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap