Pretraga

U Njemačkoj će tijekom idućih desetljeća faliti tri milijuna radnika u ovom sektoru

A- A+

Već sada Njemačka ima veliki problem s pronalskom njegovatelja starih, nemoćnih i bolesnih, a u sljedećim deseljećima će ih nedostajati stotine tisuća.

Foto: Srednja.hr

Izvještava tako Deutsche Welle dodajući kako su već sada njegovatelji potpuno preopterećeni. A kako stvari uistinu izgledaju na terenu, prikazali su kroz reportažu iz jedne bolnice.

– Danas imamo 23 pacijenata koje treba rutinski pregledati prije liječničke vizite u osam sati, govori sestra Valentina B, koju su posjetili na radnom mjestu, na kojemu zbog količine posla i nema mnogo vremena za razgovor.

Izdvojeni članak

Proveli smo dan u Mlinarskoj i provjerili kako se obrazuju medicinske sestre koje su tražene u cijeloj Europi

Pomaže joj kolega Oleg Busch (48), šef odjela za njegu na općoj kirurgiji klinike Helios u Siegburgu. Već više od 20 godina radi kao medicinski tehničar u bolnici i voli svoj posao, samo kada ne bi bilo tog vječitog stresa. To nije slučaj samo na njegovom odjelu, nego i u mnogim drugim bolnicama u Njemačkoj.

U sektoru medicinske njege trenutno radi oko milijun Nijemaca, a do 2060. očekuje se da će biti potrebno tri milijuna radnika u ovom sektoru. Međutim, broj onih kojima je njega potrebna sve više raste. Tako je krajem 2015. to bilo 2,9 milijuna, od 2030. se očekuje da će broj porasti na 4,1 milijun.

– U jutarnjoj smjeni bi nas trebalo biti troje profesionalnih njegovatelja, ali danas smo tu samo nas dvoje. Nema tko raditi, kaže Busch.

Za medicinsko osoblje su pacijenti prioritet, pa tijekom radnog vremena zanemaruju svoje potrebe, a i druge obveze.

– Dokumentaciju ne možemo voditi onako kako se to od nas zahtijeva, slaže se s njim Valentina.

Ministar zdravlja Jens Spahn (CDU) je nedavno u suradnji s ministricom obitelji Franziscom Giffey i ministrom rada Hubertusom Heilom (oboje SPD) predstavio plan „Koncentrirana akcija njega”. Prema tom programu, svako novo radno mjesto u bolnicama će u potpunosti financirati zdravstveno osiguranje. Spahn se posebno fokusira na stručno osoblje iz inozemstva.

To je samo djelić onoga što je potrebno, samo kako bi se ublažio akutni problem, kaže Christina Körner, direktorica Škole za medicinske sestre „Johanniter” u Bonnu.

Izdvojeni članak

Ovogodišnji prijemni na Medicinskom teži no ikada: Gotovo 3 sata bilo je premalo za rješavanje kompleksnih pitanja

– Situacija s njegom je postajala sve gora, jer je na odjelima jednostavno radilo sve manje kolega. A njega postaje sve zahtjevnija, što mogu potvrditi sa svojim dvadesetogodišnjim iskustvom, objašnjava Körner.

Rješenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura bi morali biti integrirani, što bi zahtijevalo stabilne timove u bolnicama. Međutim, timovi njegovatelja na odjelima su tako preopterećeni da jedva mogu obavljati svoj posao, a kamoli još i taj neophodan posao integracije.

Oleg Busch voli svoj posao. On preporučuje struku samo onima koji su stvarno zainteresirani za rad s ljudima i ne razmišljaju o dobroj plaći.

– Ako se želite baviti njegom zato što želite dobru zaradu, onda ste na pogrešnom mjestu. Za ljude koji to vole raditi uvijek postoji budućnost, kaže Busch.

U Njemačkoj će tijekom idućih desetljeća faliti tri milijuna radnika u ovom sektoru
Share via
Copy link
Powered by Social Snap