Pretraga

Za njih ne mare Sabor, premijer ni predsjednica: Djeca s teškoćama godinama se bore za besplatan trajekt

A- A+

Djeca s teškoćama u razvoju svakodnevno se susreću s brojnim preprekama koje im onemogućuju normalan život. Te su prepreke još veće djeci s teškoćama koja žive na brojnim hrvatskim otocima. Naime, država im omogućuje tek četiri vožnje trajektom godišnje uz popust od 75 posto. Sve ostalo na novčanicima je njihovih roditelja, a nemali broj djece na terapiju na kopno mora i nekoliko puta tjedno. Inicijativa za izmjenu jednog članka zakona koji bi riješio njihove probleme, zapela je na prvoj prepreci u Saboru, a na njihove apele zasad su gluhi i premijer Plenković i predsjednica Grabar-Kitarović.

Mihovil s Brača nekoliko puta tjedno mora putovati na kopno na terapiju | Screenshot: N1

Već 10 godina jedan članak zakona zagorčava život otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Radi se o Zakonu o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i njegovom članku 47 prema kojemu osobe s invaliditetom ne ostvaruju pravo na besplatan trajektni prijevoz, već samo četiri puta godišnje mogu ostvariti 75%-tni popust na Jadrolinijine trajektne karte.

Traže izmjenu jednog članka jednog zakona: Podržali ju s Brača, Hvara, Šolte i Visa

Izdvojeni članak

Dvojica studenata i srednjoškolka Youtube kanalom mijenjaju odnos prema invaliditetu

Djeci s teškoćama u razvoju, koja i po četiri puta tjedno moraju na kopno na terapiju, ova zakonska ‘povlastica’ nikako nije dostatna, a za njenu izmjenu već se 10 godina bori Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju ‘Brački pupoljci’. Udruzi brojnim organiziranim akcijama i donacijama pomaže i Crveni križ Brač, čime je osiguran veliki broj terapija na otoku Braču, no niti to nije dovoljno za svu djecu kojoj je neophodna gotovo svakodnevna terapija. Takve je djece na Braču 53.

Svima njima godinama se obećaje cjelovita izmjena zakona, no ista nikako da se dogodi. Zato su udruga ‘Brački pupoljci’ i Crveni križ Brač krajem 2018. pokrenuli zajedničku inicijativu za izmjenu 47. članka Zakona na način da isti u budućnosti regulira ostvarivanje prava na besplatan prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otoku. Inicijativu su 16. studenog 2018., bez obzira na stranačku pripadnost, potpisali predstavnici svih osam jedinica lokalne samouprave s područja otoka (Supetar, Sutivan, Postira, Pučišća, Selca, Nerežišća, Bol i Milna). Nakon njih, isto su učinili predstavnici jedinica lokalne samouprave s otoka Hvara, Šolte i Visa.

Saborski Odbor za pomorstvo odbacio predloženu izmjenu zakona: Protiv izmjena bili su vladajući HDZ i HNS

Izdvojeni članak

Reci to humorom: Egzotični HendiCappo s FPZG-a ruši sve predrasude o invaliditetu

Inicijativa je odaslana i na adrese svih saborskih klubova zastupnika, a podršku prijedlogu dali su zastupnici MOST-a nezavisnih lista, SDP-a, HSS-a te u ime Stranke rada i solidarnosti tajnik Slavko Rako. Predstavnici inicijative i dalje iščekuju podršku ostalih klubova zastupnika.

Prijedlog inicijative za izmjenu zakona u službenu je saborsku proceduru uputio zastupnik SDP-a i Bračanin, Arsen Bauk. Prijedlog se našao na dnevnom redu Sabora, i to kao 115. točka dnevnog reda, a Bauk je isti prijedlog podnio i saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu koji daje ocjenu zakonskih inicijativa i ostalih akata prije nego što one dođu na dnevni red Sabora.

13. ožujka ove godine iz Odbora za pomorstvo stiže hladan tuš. Na sjednici je prijedlog odbačen i to s pet glasova za i šest protiv (za su glasovali tri zastupnika SDP-a, jedan zastupnik MOST-a i iz redova nezavisnih, a protiv su bili pet zastupnika HDZ-a i jedan zastupnik HNS-a). Spomenimo ovdje kako je član istog Odbora, iz redova HDZ-a koji se usprotivio predloženoj izmjeni zakona, i Korčulanin Branko Bačić. Obrazloženje odbijenice možete pročitati ovdje.

Trošak za jedno putovanje Supetar-Split i do 200 kuna: Na ostalim linijama i više

Izdvojeni članak

Student zbog mucanja, odabrao kao životni poziv pomaganje osobama sa sličnim teškoćama

Pojasnimo zašto bi ova izmjena zakona neizmjerno značila otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima. Naime, neka od djece i po četiri puta tjedno moraju odlaziti na neophodnu terapiju na kopno. U pravilu im je potrebna pratnja jednog ili oba roditelja te prijevoz automobilom, što višestruko povećava iznos troškova ovim obiteljima. Postoji mogućnost da im se odobre putni nalozi i putni troškovi, što može učiniti doktor primarne medicine, no ti troškovi ne pokrivaju terapije djeci u privatnim institucijama. Također, ne pokrivaju ni cijenu transporta automobila trajektom koji je često nužan za prijevoz djece koji zbog prirode svojih teškoća ne mogu provesti dulje vrijeme u putničkom salonu. Na taj način, cijeli trošak za jedno putovanje iznosi 200 kuna, i to ako se računa linija Supetar-Split, dok je na ostalim linijama ta cijena znatno viša.

Udruzi ‘Brački pupoljci’ u pomoć je uskočila sama Jadrolinija.

– Mi smo kao udruga uspjeli s Jadrolinijom dogovoriti da svi članovi, uz predočenje rješenja Centra za socijalnu skrb i dijagnoze, imaju 90 posto popusta na putovanja u zdravstvene svrhe. No, zaključili smo da nije u redu da samo djeca s Brača imaju taj popust pa smo odlučili pokrenuti inicijativu za promjenu Zakona, kazala je za Telegram predsjednica Udruge Maja Bonačić-Proti, ujedno i mama 17-godišnjeg Mihovila koji je dijete s teškoćama u razvoju.

‘Djeca s teškoćama u razvoju s otoka naprosto više ne mogu čekati’

Iz udruge kažu i kako nemaju ništa protiv izmjene čitavog zakona, no ne razumiju kako se već sada ne može izmijeniti jedan članak zakona što bi uvelike olakšalo život njihovih članova i drugih roditelja i djece s teškoćama u razvoju s ostalih hrvatskih otoka.

– Ovo je borba za sve njih. Vlade ima već deset godina obećavaju tu izmjenu Zakona, ali to se dosad nije dogodilo. Pri tom kad nas odbiju, nikad nam ne daju niti jedan valjan razlog zašto Zakon još nije izmijenjen, kao ni rok kada bi se to trebalo dogoditi. Djeca s teškoćama u razvoju s otoka i njihovi roditelji naprosto više ne mogu čekati, kaže Mate Mladina, član ‘Bračkih pupoljaka’ za Dalmatinski portal.

Zamjenik gradonačelnika Hvara: Nadamo se da će zakon biti hitno izmijenjen

Izdvojeni članak

Dobili smo priznanje za promicanje pozitivne percepcije o osobama s invaliditetom: Pročitajte naše najznačajnije tekstove na tu temu

Na susjednom otoku Hvaru djeluje Udruga djece i mladih s najtežim tjelesnim invaliditetom i djece s posebnim potrebama, roditelja skrbnika i volontera Perle. Udruga ima registrirano 15 djece, no djece s teškoćama na Hvaru ima i izvan udruge. Zamjenik gradonačelnika grada Hvara Kuzman Novak kaže nam da grad čini što može, no kako to nije dovoljno.

– Grad Hvar je za udrugu Perle u 2019. godini osigurao 20.000 kuna. Iskreno, ta sredstva nisu dostatna za djelovanje udruge ovakvog tipa, ali nadamo se kako će Vlada hitno izmijeniti zakon. Mi ćemo naše napore uložiti da s najvećim brodarom u državi, Jadrolinijom, pokušamo naći neko rješenje koje bi olakšalo život našim malim, hrabrim sugrađanima, rekao nam je Novak.

Inače, s otoka Hvara je i premijer Andrej Plenković kojemu su, kao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, o ovoj problematici pisali iz udruge ‘Brački pupoljci’. Odgovor s niti jedne adrese još uvijek nisu dobili.

Zbog svega, uz inicijativu je pokrenuta i peticija koju možete pronaći na ovom linku, a koju možete potpisati u znak potpore onima koje država uporno čini građanima drugoga reda.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap