Pretraga

Noć knjige ove godine uvelo veliku promjenu: Produljeno je ‘radno vrijeme’ i trajat će četiri dana

A- A+

Jedanaesta po redu Noć knjige ove godine uvela je jednu veliku promjenu. Manifestacija neće trajati samo jedan dan, već četiri dana i to od 22. do 25. travnja uz dnevne i noćne programe. Kroz ta četiri dana kao i prethodnih godina nastavit će se maloprodajna akcija ‘Knjiga svima i svuda’ u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Noć knjige 2022. neće trajati samo jednu noć – već četiri dana, od 22. do 25. travnja. Imat će dnevne, ali i noćne programe, a to je ujedno i jedanaesta Noć knjige koja se organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Velik broj programa bit će posvećen i 400. obljetnici rođenja francuskog književnika Molièrea te 100. obljetnici rođenja jedne od najvećih hrvatskih književnica Vesne Parun.

Noć knjige u školama, voćnjacima i zatvorima

Sudjelovat će 150 narodnih knjižnica, više od stotinu knjižara, antikvarijata i nakladnika, 300 škola, vrtića, fakulteta i drugih ustanova kao i kazališta, mjesnih odbora, učeničkih domova, domova za starije osobe, kulturnih centara, pisaca, umjetnika i raznih drugih kreativaca. Sudionici Noći knjige družit će se s knjigom i u zatvorima, dvorcima, kafićima, vlakovima, voćnjacima, na trgovima, crkvama, pa čak i u berbi gljiva.

– Želja nam je da se tih dana organiziraju događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima ‘prijateljima knjige’, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, svugdje gdje je knjiga rado viđeni gost, kako bismo još jednom, zajedničkim snagama, pozornost skrenuli na knjigu i čitanje, njihovu vrijednost i značenje za pojedinca i svijet, poručili su organizatori.

Izdvojeni članak

Noć knjige: 1000 događanja, 400 lokacija, 180 gradova i mjesta, 21 zatvor

‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo’

‘Moto’ ovogodišnje Noći knjige je ‘O lijepa, o draga, o slatka slobodo’ s obzirom na situaciju u Ukrajini gdje je, kako kažu organizatori, često zazivan gost u mračnim ratnim vremenima.

– Mi te tražimo na stranicama knjiga, šireći spoznaje o tebi i tvojem značaju. U Noći knjige 2022. ispisujemo ti odu u čitavoj lepezi tvojih mnogostrukih značenja. A slaveći te, istražujemo i što sve za nas predstavljaš, kako te živimo, izražavamo, kojim te bojama oslikavamo, stoji na stranicama Noći knjige.

Nastavit će se i maloprodajna akcija ‘Knjiga svima i svuda’

U ta četiri dana povodom Noći knjige nastavit će se i maloprodajna akcija ‘Knjiga svima i svuda’ u gotovo svim knjižarama diljem Hrvatske, online shopovima nakladnika i online knjižarama s prigodnim akcijskim popustima. A do Noći knjige možete u našem sustavu Kvizovi – srednja.hr rješavati zadatake vezane uz najpoznatije lektire. U nastavku smo izdvojili nekoliko pitanja.

Copy link
Powered by Social Snap