Pretraga

Noćas obavezno gledajte u nebo, ovo se rijetko može vidjeti

A- A+

Kolovoz je mjesec kada možemo uživati u rijetkim prizorima kiše meteora. Ove godine svoj će vrhunac Perzeidi imati u noći s 11. na 12. kolovoza, stoga ne propustite taj događaj za pamćenje.

Ukoliko želite gledati ‘zvijezde padalice’ na ljetnom nebu, noćas će biti savršeno vrijeme za to. Ovogodišnja kiša meteora svoj vrhunac će imati u noći s nedjelje na ponedjeljak, a tzv. Suze svetog Lovre ove godine će biti jako dobro vidljive.

– Mjesec koji je u ovom trenutku samo tanki srpić i koji će zaći iza ponoći, ove godine svojom svjetlošću neće ometati vidljivost meteora pa su ove godine idealni uvjeti za opažanje Perzeida. Najbolje vrijeme za opažanje ovog nebeskog vatrometa biti će od ponoći (11.08.) do jutra (12.08.). Nađite mjesto bez javne rasvjete i uživaje u spektaklu, naveo je HAS.

Perzeidi su zapravo dijelovi kometa Swift-Tuttle i većina ih ne udara u Zemlju nikada, a ukoliko se to dogodi, tada se nazivaju meteoritima. U trenutku kad Perzeid uđe u atmosferu, potisne zrak ispred sebe, čime čini da se on zagrijava. Vrućina ih većinu raznese, pri čemu dolazi do efekta koji vidimo, piše Index. Stoga, večer danas provedite na otvoreno i ne zaboravite zamisliti želju.

Copy link
Powered by Social Snap