Pretraga

Noćas započinje ljetno računanje vremena

A- A+

Zbog prelaska na ljetno računanje vremena noćas u 2 sata iza ponoći pomičemo kazaljke jedan sat naprijed. Ova promjena je smišljena kako bi se bolje iskoristilo dnevno svjetlo te se uštedilo na električnoj energiji no zbog toga ćete na Uskrs spavati jedan sat kraće.

dubravanews.com

U noći sa subote na nedjelju započinje ljetno računanje vremena te je potrebno pomaknuti kazaljke jedan sat naprijed. Drugim riječima, iduće noći će se vrijeme od dva sata, računati kao tri te ćemo na Uskrs spavati jedan sat kraće.

– Ljetnim računanjem vremena imat ćemo i više dnevnoga svjetla, a time i će se uštediti na električnoj energiji. Od ove nedjelje zakonom više nećemo biti obavezni paliti dnevna svijetla na automobilima, ali ta obveza ostaje za mopede i motocikle, kazao je Viktor Forijan iz zagrebačke policije.

Ideja o pomicanju satova u ljetnom vremenu rodila se početkom 20. stoljeća kad je Englez William Willet taj prijedlog iznio britanskom parlamentu kako bi se što bolje iskoristilo vrijeme. Ipak, takvu praku prvo uvela Njemačka 1916. godine radi uštede tijekom rata. Danas od svih europskih zemalja samo Island, Rusija i Bjelorusija ne pomiču sat.

Noćas započinje ljetno računanje vremena
Share via
Copy link
Powered by Social Snap