Pretraga

Not to do lista: Ovo radite svaki dan, a ne biste trebali

A- A+

Postoje svakodnevne situacije koje često zanemarujemo, a u kojima svatko od nas može biti bolji. Toliko smo usmjereni na traženje posla, polaganje ispita državne mature ili nekih drugih ciljeva, da zaboravljamo na one svakodnevne situacije koje smo prihvatili i oko kojih se ne trudimo. Zbog toga vam, za razliku od liste zacrtanih ciljeva, donosimo listu stvari koje ne biste trebali raditi, a vjerojatno ih radite.

Iako je popularno raditi ‘to – do’ liste na kojima su ciljevi koje ste si zacrtali postići, ponekad je dobro podsjetiti se na ono što ne biste smjeli raditi. Takozvane ‘not – to – do’ liste podsjetit će vas na ono što vrlo vjerojatno radite, a htjeli biste prestati. Kad biste s vremenom izbacili neke svakodnevne navike, poboljšali biste odnose s prijateljima, obitelji i iskoristili to za trenutno ili buduće zaposlenje.

Izdvojeni članak

Pripreme za maturu: bacanje novca ili zajamčen uspjeh?

Konstantno provjeravanje mobitela dok pričamo s nekim

Svi smo to radili. Vjerojatno vam se mnogo puta dogodilo da na piću s drugom osobom, na sastanku ili u nekom drugoj situaciji odgovarate na SMS koji nije najbitniji u tom trenutku. Svejedno, svoju pažnju ste potpuno usmjerili prema mobitelu i odlutali na nekoliko minuta.
Probajte biti koncentrirani na druge ljude i zaista ih slušati. Na taj način ćete izvući maksimalno iz druženja, umjesto da budete napola svjesni svih konverzacija.

Razmišljanje o ljudima koji ne predstavljaju ništa važno u životu

Dajte svoje vrijeme i svoju pažnju ljudima koji to zaista zaslužuju. Nemojte trošiti energiju na one osobe koje vas niti na jedan način ne ispunjavaju kao osobu. Ukoliko ste društveni tip, vjerojatno se krećete u nizu ekipa i imate potrebu konstantno komunicirati.

Čak i za to – birajte svoje društvo. Nakon nekog vremena shvatit ćete da je upravo to vrijeme koje imate i više nego dragocjeno. Stoga ga provedite s ljudima koji ga zaslužuju.

Izdvojeni članak

Deset načina kako se motivirati za učenje

Slaba koncentracija na svaki zadatak

Ukoliko ste koncentrirani na određeni posao, učenje, projekt ili bilo koji drugi zadatak isključite sve što bi vam moglo smetati.
Shvatite da vam je prioritet da naučite određeno gradivo, popijete piće s osobom u koju ste zaljubljeni ili pak da odradite dobar poslovni projekt. Sve to radite bez pretjeranih prekida drugih ljudi, mailova, mobitela, poziva i svojih misli koje lutaju negdje drugdje.

Svjesno se koncentrirajte na jednu stvar i profitirat ćete.

Puštanje da nam prošlost diktira budućnost

Svi oni koji se usude povući neke poteze dolaze u opasnost da pogriješe. Zbog toga iza sebe imamo pogreške i krive poteze, izjave ili radnje koji nas mogu samo naučiti nečemu dobrom. Kad vam se već dogodi nešto loše, stisnite zube, izvucite najbolje iz toga i onda pustite pogreške.

Nemojte se stalno podsjećati gdje ste pogriješili, nego kad sljedeći put dođete u sličnu situaciju – prisjetite se svoje pogreške i nemojte ju ponoviti.

Čekanje dok ne uspijemo

Kaže se da nije stvar u cilju do kojeg dolazite, nego u putovanju. Ovu izreku možete upotrijebiti na niz situacija. Zbog toga nemojte čekati neki cilj, već krenite u realizaciju. Na taj način će sve stvari koje želite napraviti biti puno bliže.

Ukoliko ih stalno stavljate na popis koji morate napraviti, bit će stalno i udaljene od realizacije. Umjesto toga, na svakodnevnoj bazi radite malene korake i nećete se ni okrenuti – a postići ćete ono što ste htjeli.

Izdvojeni članak

Smjernice za pisanje motivacijskog pisma

Multifunkcionalne radnje u društvu

Najjednostavniji način da budete najkvalitetnije društvo je da najviše svoje pažnje usmjeravate upravo na to što se sada događa. Ne biste vjerovali koliko možete naučiti iz jednog sastanka, radionice ili samo kave s ljudima koje dugo niste vidjeli – da pritom ne radite ništa drugo.
Povećavanjem svoje pažnje i sami si dajete kreativnog prostora, pa vam možda neka kreativna ideja padne na pamet, koje se inače ne biste ni sjetili.

Stoga pustite sve što morate raditi i radite kvalitetno na onom zbog čega ste se našli na određenom mjestu.

Govoriti nekome iza leđa

Umjesto na tračanje drugih osoba, probajte svoje vrijeme trošiti na neke produktivnije rasprave. Prijeđite na neku drugu temu i s prijateljima se povežite na nekim drugim razinama. Na taj način ćete se bolje osjećati iako vam sada to i nije na prvom mjestu.