Pretraga

Nova platforma zagrebačkog maturanta omogućava mladima da pokrenu svoje projekte

A- A+

Maturant zagrebačke VII. gimnazije ovo je ljeto proveo u SAD-u, gdje je s kolegama iz zemalja diljem svijeta sudjelovao na predavanjima i putovao po Americi. Luka Ignac jedini je dobitnik Benjamin Franklin Transatlantic stipendije iz Hrvatske, koja mu je omogućila pokretanje vlastitog projekta za mlade. Platforma My Global Voice omogućava mladima da iznesu glavne probleme s kojima se suočavaju i pokrenu vlastite projekte.

Luka Ignac s kolegama|privatna arhiva Luke Ignaca

Izdvojeni članak

Međunarodna razmjena – Nezaboravno iskustvo učenicima IX. gimnazije

Luka Ignac, maturant zagrebačke VII. gimnazije, pokrenuo je novi projekt na kojem je radio ovo ljeto u SAD-u kao dobitnik Benjamin Franklin Transatlantic stipendije. Platforma My Global Voice omogućava mladima da iznesu glavne probleme s kojima se suočavaju i pokrenu vlastite projekte.

‘Stalno sam pratio stranicu ambasade da se prijavim za stipendiju’

Za Luku je vrijedio princip ‘treća sreća’, bar što se dobivanja stipendije tiče, jer ju je dobio u trećem razredu srednje škole, nakon što se dva puta prije toga pokušao prijaviti. Tijekom procesa prijave za stipendiju potrebno je poslati motivacijski esej, ocjene položenih razreda, potvrde o postignućima te ispuniti administrativne zahtjeve.

– Preporuka je da se prijavljuju osobe koje zanimaju transatlantski odnosi, debata, društveni rad, diplomacija i slično. Nakon apliciranja za stipendiju nastupa stroga selekcija kandidata od strane ambasade. Više je selekcijskih krugova, u kojima se smanjuje broj kandidata,  a zadnji je krug intervju u kojem je potrebno predstaviti sebe i odgovoriti na neka pitanja vezana uz tematiku samog programa, objašnjava Luka.

Stres je Luka osjećao zbog intervjua, koji je na kraju bio ugodan i simpatičan dio cijelog procesa. Kada je saznao da je jedini predstavnik izabran iz Hrvatske, morao je pričekati da prijavu odobri Washington. Tijekom cijelog tog procesa ambasada odlučuje na koje sveučilište će poslati stipendista, s obzirom na to da se program provodi na dva sveučilišta, Purdue Universityju i Wake Forrest Universityju.

– Purdue je bio fakultet na kojem sam boravio dva tjedna. Program na tom sveučilištu je više orijentiran na obrazovanje o diplomaciji i ulozi medija, dok je dugo sveučilište više znanstveno orijentirano. Program na Purdue sveučilištu okupio je 46 srednjoškolaca i studenata prvih godina fakulteta na dva tjedna u sklopu kojih su organizirana gostovanja različitih stručnjaka iz svih područja ljudskog djelovanja, od znanosti pa do prava, prisjeća se Luka.

Unutar tog perioda stipendisti odsjedaju tjedan dana u kampusu te tjedan dana kod američke obitelji, kako bi im se što više približio američki način života. Posljednjih tjedan i pol dana, organizirana su putovanja i posjeti američkim znamenitostima, pa je Luka otputovao u Philladelphiju, Chicago, Indianapolis i Washington gdje je boravio na George Washington Universityju.

MGV|privatna arhiva Luke Ignaca

Izdvojeni članak

Bogata ponuda studentskih stipendija u Hrvatskoj i inozemstvu

Mladi za mlade

U sklopu programa, stipendistima je omogućeno predstaviti svoje projekte koji se mogu baviti problematikom države iz koje dolaze. Upravo to je potaknulo Luku i njegove novostečene prijatelje iz SAD-a, Belgije, Mađarske, Albanije, Kosova, Grčke i Ukrajine, da naprave projekt o političkoj participaciji mladih u svojim državama. Projekt je osmišljen kao platforma za mlade koju vode mladi, pa je ime ‘My Global Voice’ odabrano jer upravo to oslikava.

– Cilj nam je od samog početka bio napraviti nešto što će nas razlikovati od drugih, te smo iz tog razloga odlučili da će jedino srednjoškolci i studenti biti nositelji projekta. Kroz projekt je zamišljeno organiziranje radionica, gostovanja stručnjaka, javne tribine, konferencije. Ono što nas najviše razlikuje je individualnost svake države članice projekta u osmišljavanju programa, što nam omogućuje testiranje različitih pristupa u rješavanju problema te dijeljenje međusobnih iskustava, smatra Luka.

Iz tog su razloga u plan projekta uvrstili i godišnju međunarodnu konferenciju za najaktivnije sudionike projekta koja će se odvijati u nekoj od država članica. Ono što ih povezuje u MGV zajednicu su Skype razgovori koji će se odvijati najmanje jednom mjesečno kako bi se razmijenili iskustva među sudionicima. Projekt je trenutno u začetcima, pa je Lukin cilj predstaviti taj projekt mladima u Hrvatskoj kao platformu unutar koje će oni sami moći stvarati program i nove projekte. Trenutno je pokrenuta Facebook stranica My Global Voice Croatia na kojoj će se izvještavati o razvoju projekta i njegovim učincima i na kojoj će se moći naći zanimljivi članci i intervjui.

– Kako bi se sve podiglo na novu razinu, uskoro će krenuti i prezentacije projekta po srednjim školama, za početak u Zagrebu, a kasnije, nadam se, i u ostalim dijelovima Hrvatske. Sam cilj nije u potpunosti natjerati sve mlade da postanu politički aktivni, nego da upoznaju alate i načine kako postati politički aktivni te da sami odluče žele li to ili ne. Unutar prve faze projekta koju trenutno provodim, tražim prve zainteresirane srednjoškolce koji žele postati dio ove mreže. Ideja prve faze je saznati od mladih što smatraju glavnim problemima s kojima se suočavaju. Kada lokalno postanemo dovoljno snažni, širit ćemo se na ostatak države pa i dalje, kaže Luka.

Luka je ove godine maturant, pa projekt želi što bolje provesti kako bi i drugi mogli dobiti priliku za njegovo iskustvo u SAD-u. Studij Luka planira upisati na nekom od američkih sveučilišta, jer su međunarodni odnosi njegov interes od djetinjstva, a za to mu se područje, kaže, najbolje mogućnosti pružaju u Americi. Nada se da će ovim projektom utjecati na druge, a jednog dana nakon fakulteta se i vratiti i napraviti još više.

Nova platforma zagrebačkog maturanta omogućava mladima da pokrenu svoje projekte
Share via
Copy link
Powered by Social Snap