Pretraga

Nova prehrana u školama? Ministarstvo preporučuje namirnicu koja je rijetko na meniju za učenike

A- A+

Riba je izvrstan izvor kvalitetnih proteina, vitamina D te omega 3 masnih kiselina, zbog čega se prema preporukama stručnjaka na menijima treba naći barem jednom ili dvaput tjedno. Ministarstvo poljoprivrede predložilo je financiranje uključivanja domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture u prehranu djece u odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Kako je priopćeno iz Ministarstva poljoprivrede, s ciljem poticanja i povećanja konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod djece, kroz novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje od 2021. do 2027. godine predloženo je financiranje uključivanja domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture u prehranu djece u odgojno-obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj.

– Cilj je da se ovi proizvodi u budućnosti što više koriste u prehrani djece i postanu značajan dio njihovih zdravih obroka te da se promoviraju i potiču lokalni proizvođači i konzumacija domaćih proizvoda, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

Dodaju kako, osim promicanja uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, potpora ovim aktivnostima ima za cilj i dodatno ojačati hrvatski sektor ribarstva i akvakulture, prvenstveno tržište proizvoda ribarstva i akvakulture.

Izdvojeni članak

Čak 34 posto državnih osnovnih škola nema organiziranu prehranu za učenike

– Uz unaprjeđenje uvjeta za stavljanje na tržište, poboljšanje distribucije domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture i davanje prednosti lokalnim proizvođačima doprinijet će se i očuvanju radnih mjesta, a na taj način i razvoju hrvatskog ribarstva i akvakulture, priopćeno je iz Ministarstva.

Kažu i da su potreba i važnost za podupiranjem ovakvih aktivnosti proizašli iz brojnih analiza i konzultacija koje je Ministarstvo provodilo proteklih nekoliko godina.

– Jednako tako, za prijedlog ovakvih aktivnosti značajna je i dobra praksa koja se već provodi na razini lokalnih zajednica putem Lokalnih akcijskih skupina u ribarstvu (FLAG-ova). S obzirom da se još uvijek radi o prijedlogu mjere potpore kroz novi Program, daljnje aktivnosti i uključivanje relevantnih dionika predviđeno je u narednom razdoblju nakon odobrenja Programa od strane Europske komisije, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

I dok ovo Ministarstvo predlaže promjene u menijima školskih kuhinja, dodatan problem na kojem bi nadležni trebali svakako je činjenica da čak 34 posto državnih osnovnih škola nema organiziranu prehranu u školi, o čemu više možete čitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap