Pretraga

Novčanice sadržavaju 26 tisuća bakterija kao i tragove droge

A- A+

Vjerojatno znate kako su tipkovnice računala i laptopa prepune bakterija, drugim riječima prljavije su od toaletnih školjki. Sigurno ste svjesni i činjenice da su novčanice najprljaviji predmeti s kojima smo svakodnevno u dodiru. Istraživanjem koje je provelo Sveučilište Oxford došlo se do rezultata kako se na prosječnoj novčanici nalazi 26 tisuća bakterija.

Mobiteli i tipkovnice latopa ili računala imaju jednak broj bakterija kao i toaletne školjke, ali svejedno nisu najprljaviji predmeti koje koristimo. Sveučilište Oxford provelo je nezavisne studije kojima su došli do rezultata kako 60 posto Europljana smatra da su novčanice najprljavija stvar s kojom su u svakodnevnom dodiru. Također su dokazali kako se na prosječnoj novčanici nalazi čak 26 tisuća bakterija, prenosi CNN.

Izdvojeni članak

Stvari na koje studenti trebaju prestati bacati novac

– Novčanice koje smo testirali imale su u prosjeku 26 tisuća bakterija na sebi. Kod brojnih patogena je to dovoljno za širenje bolesti, izjavio je profesor Ian Thompson s Oxforda.

Testiranje je obavljeno i na novijim novčanicama, koje su u prosjeku imale 2 400 bakterija. Među europskim zemljama dvije se posebno ističu po najprljavijem novcu, a radi se o danskim krunama i švicarskim frankama.

Nisu samo bakterije razlog zbog kojeg bi obavezno morali prati ruke nakon kontakta s novcem. Naime, brojna su istraživanja pokazala kako se na novčanicama nalaze tragovi kokaina i metamfetamina. Zbog toga, kad niste u mogućnosti oprati ruke, trudite se izbjegavati dodirivanje usta ili nosa.

Novčanice sadržavaju 26 tisuća bakterija kao i tragove droge
Share via
Copy link
Powered by Social Snap