Pretraga

Od nove godine mijenja se način provedbe vozačkog ispita

Sve koji će vozačke ispite polagati nakon Nove godine na ispitu će dočekati neke novosti. Za početak, ispitivač će umjesto ispitnog lista imati tablet, a u dogledno vrijeme ispred automobila u kojima se ispiti polažu bit će postavljene kamere.

foto: srednja.hr

Od 2. siječnja nove godine, Hrvatski autoklub (HAK) kao ovlaštena stručna organizacija u proces provedbe vozačkih ispita uvodi nova tehnološka rješenja.

Ubrzava se postupak izdavanja vozačke dozvole

U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počinje se koristiti programska aplikacija instalirana na tablet uređaje. Njena najveća prednost pojednostavljenje je postupka izdavanja vozačkih dozvola jer se uvjerenje o položenom ispitu automatizmom šalje u MUP i HAK.

– Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, namjera je unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita. Nadalje, namjera je za nadležna državna tijela i za građane, odnosno kandidate za vozače koji polože vozački ispit, pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a, odnosno HAK-a u obliku eUvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će značajno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih za proces provedbe vozačkih ispita, kaže nam Alen Vojvodić iz Hrvatskog autokluba.

Vozački ispit snimat će se kamerom

Osim tableta, novina u provođenju vozačkog ispita je i instaliranje kamera ispred vozila u kojima se polaže ispit, a sve radi transparentnosti procesa.

– Uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom, planirano je u drugoj fazi, a nakon što budu sukladno propisima, ispunjeni svi potrebni uvjeti. U konačnici svrha je i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita i pojedinih postupaka u okviru toga, kao i veća objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa te ujednačavanje sadržaja i kriterija ispita ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta, napominje Vojvodić.

Dodaje, navedene izmjene bit će implementirane u predstojećem razdoblju i do daljnjega se ne očekuju druge izmjene, osim tehnološkog usklađivanja kao potrebe.

– Sve navedeno doprinijet će boljoj i kvalitetnijoj osposobljenosti kandidata za vozače, njihovoj boljoj pripremljenosti za samostalno i sigurno upravljanje vozilom u stvarnim prometnim uvjetima, poboljšanju sigurnosti mladih, odnosno novih vozača kao i doprinos poboljšanju sigurnosti prometa na cestama, zaključuju iz HAK-a.

Ako ste među onima koje očekuje polaganje ispita, svoje znanje testirajte u kvizovima na ovoj poveznici.
Na ovoj pak poveznici možete provjeriti koliki je minimalan novčani iznos koji morate izdvojiti da biste dobili vozačku dozvolu u Hrvatskoj! (Od upisa u autoškolu do dobivanja vozačke dozvole u ruke)