Pretraga

Nove medalje stižu nam iz Rusije: Genijalni informatičari osvojili dva srebra i broncu na Europskoj olimpijadi

A- A+

Matematičari, prirodoslovci, biolozi, kemičari, fizičari, a sada i informatičari Hrvatskoj su donijeli nove medalje s natjecanja u znanju. U ruskom Innopolisu ovih je dana održana 2. europska juniorska informatička olimpijada, a naša mlada reprezentacija ondje je zaradila čak tri medalje.

Patrik Pavić, Bernard Inkret, Dorijan Lendvaj i Fran Babić|foto: Hrvatski savez informatičara

Mladi hrvatski informatičari s Europske juniorske informatičke olimpijade (EJOI) u Hrvatsku donose tri medalje. Srebro je otišlo u ruke Patrika Pavića (8. razred, OŠ Ante Kovačića Zagreb) i Dorijana Lendvaja (8. razred, OŠ Popovača). Broncu je osvojio Fran Babić (7. razred, OŠ Eugena Kumičića Velika Gorica), a na Olimpijadi je još nastupio i Bernard Inkret (8. razred, OŠ Rude).

Izdvojeni članak

Uz veliko splitsko zlato u nogometu, hrvatski studenti osvojili još pet medalja na Europskoj univerzijadi

Spomenuta se četvorka za nastup na Europskoj olimpijadi izborila na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi i Juniorskim izbornim pripremama. Dodatne pripreme za Europsku olimpijadu organizirao je Hrvatski savez informatičara.

– EJOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2003. godine ili mlađi) i dva voditelja, pojašnjavaju iz Hrvatskog saveza informatičara.

Naše su učenike na Olimpijadu vodili Nikola Dmitrović, profesor savjetnik, Adrian Satja Kurdija, stručni voditelj i Krešimir Malnar, član Upravnog odbora Međunarodne informatičke olimpijade. Organizacija, pripreme i odlazak na Olimpijadu financirani su iz javnih potreba Republike Hrvatske za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Copy link
Powered by Social Snap