Pretraga

Novi bonton na Zrću: Nema više opijanja na plaži i glasnog partijanja

A- A+

Novaljska plaža Zrće i njeni klubovi se prema mnogim relevantnim izvorima svrstavaju u sam svjetski vrh kada je riječ o zabavi i partijanju. Međutim, Odluka o javnom redu i miru koju je izglasalo Gradsko vijeće Novalje zasigurno će izmijeniti stil ljetovanja na ovom jedinstvenom mjestu hrvatske obale. Ukida se mogućnost konzumacije alkohola na javnim površinama, a buka u klubovima će se smanjiti 30 posto. Iako gradonačelnik ovog paškog gradića Ante Dabo smatra da će novi kodeks pozitivno djelovati na turizam, a mnogi hrvatski ugostitelji smatraju da mir i tišina te dobra zarada na obali ne idu skupa.

Screenshot: YouTube

Gradsko vijeće Novalje donijelo je Odluku o javnom redu i miru te izmjenu Odluke o komunalnom redu koje će, bez obzira na efekte, zasigurno izmijeniti stil ljetovanja na svjetskoj partijanerskoj top destinaciji – plaži Zrće. Prema spomenutoj odredbi bit će zabranjeno konzumiranje alkohola na javnim površinama, pa čak i njegovo nošenje okolo, ako nije umotan u neprozirnu vrećicu. Također se namjerava smanjiti buka u klubovima za 30 posto, stoji u Jutarnjem listu.

Izdvojeni članak

Hrvatski noćni klub među najboljima na svijetu

Kazne za prekršitelje od 100 do 150 eura

Uoči početka nove turističke sezone, već je otiskano 100 tisuća letaka na pet svjetskih jezika kojima se namjerava goste obavijestiti što se smtara prihvatljivim, a što neprihvatljivim ponašanjem. Kako bi se kontroliralo poštivanje odredbi, u tri smjene će kružiti 15 komunalnih redara, koji će moći kazniti prekršitelje kaznama od 100 do 150 eura.

– Prema anketi provedenoj prije dvije godine među mladim gostima naše destinacije sigurnost je zauzela visoko drugo mjesto, uz zaključak da bi je trebalo i poboljšati. Da se razumijemo, o mladima mislim sve pozitivno, ali morate odrediti granice zbog one manje kritične mase koja može odvesti u negativnosti. Prošle sam godine s vlasnicima klubova sa Zrća otputovao na Ibizu.

I vjerujte, tamo ne možete ni pljunuti na cestu, a da vas ne kazne. Sve se dobro zna i pravila se poštuju, zbog čega je moguć suživot turista starije i mlađe generacije, objašnjava gradonačelnik Ante Dabo za spomenuti izvor.

Izdvojeni članak

Intervju: Aplikacija za traženje plaža najbolja srednjoškolska Ideja godine

Nema ‘zagrijavanja’ na plaži

Ipak komunalni redari, neće provoditi strogu represiju nego se namjerava eventualno nepoznavanje propisa riješiti upozorenjem. No, i gazde klubova morat će mijenjati svoje uređenje kako bi se buka smanjila za 30 posto. Grad je naime platio tehničare iz Engleske koji su dali idejno rješenje kako drugačijim rasporedom ozvučenja u klubovima dovesti jačinu muzike na željenu razinu.

Kao što smo već napomenuli u gornjim paragrafima, zabranjuje se i konzumacija alkohola na javnim površinama. Dakle turisti koji namjeravaju kupiti u novaljskim tržnim centrima ili u malim liker shopovima piće, moći će to učiniti, ali ne i piti kupljeno na plaži. Tako da vrijeme ‘zagrijavanja’ jeftinijim pićem u okolici, a zatim ispijanje pokojeg skupog u klubovima, prestaje u Novalji.

Gradonačelnik ipak prognozira da će ove odredbe pozitivno djelovati na turizam grada kojem je na čelu. No, kako nemamo sličnih iskustava, jedino što se može ustanoviti trenutno je da će profitirati klubovi i kafići ako eventualno ne dođe do velikog pada broja turista.

Izdvojeni članak

Kako izgledati besprijekorno na plaži

Mir, tišina i/ili zarada

Ipak brojni ugostitelji na našoj obali smatraju kako domaćini moraju biti tolerantniji prema turistima.

– Ne možete očekivati da će gostu biti dovoljna samo postelja i plaža. Morate im ponuditi sadržaj, ali i toleranciju da nakon ponoći grad ne mora na silu utihnuti. Ako želite u ta dva-tri mjeseca mir i tišinu, ne možete očekivati da ćete i dobro zaraditi.

To jedno s drugim ne ide, za Jutarnji list govori poznati hvarski ugostitelj.

Novi bonton na Zrću: Nema više opijanja na plaži i glasnog partijanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap