Pretraga

Novi incidenti u školama: Roditelji nisu pustili učenike na nastavu jer se boje za njihovu sigurnost

A- A+

Pred sam kraj školske godine u sve više škola diljem Hrvatske događaju se novi incidenti koji su neposredno povezani s masakrom u Beogradu od prije tri tjedna. U osnovnoj školi u Puli, a zatim i u osnovnoj školi nedaleko Splita, učenici nekih razreda odbili su doći na nastavu. Razlog je što u obje škole u tim razredima postoji problematičan učenik, a u osnovnoj školi kraj Splita zaprijetio je i da je on ‘novi Kosta’. Stoga roditelji učenicima nisu dozvolili da u ponedjeljak dođu na nastavu.

Foto: Unsplash

Skoro cijeli treći razred Osnovne škole Tone Peruška u Puli, kako javlja Glas Istre, nije došao na nastavu zbog jednog problematičnog učenika. Prema neslužbenim informacijama Glas Istre navodi kako je učenik prošlog četvrtka stvarao probleme nastavnici na satu, ali i oštetio inventar škole. No, tu problemi ne staju.

Od 18 učenika u razredu na nastavu ih došlo samo dvoje

Kada je njegov roditelj pozvan u školu, kako prenosi Glas Istre, vikao je na učiteljicu pred ostalim učenicima iz razreda. Učenici su se zbog toga uplašili pa ih je ovog ponedjeljka, prema pisanju Glasa Istre, od 18 na nastavu došlo samo dvoje.

Cijeli slučaj je prijavljen policiji, a Glasu Istre potvrđeno je kako je došlo do navedenog incidenta u školi te je protiv oca problematičnog učenika podnijet optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Izdvojeni članak
učionica, rotirka policijskog automobila

Roditelj prijetio zagrebačkoj školi da će im se dogoditi ‘Beograd’, učenik druge objavio sliku pištolja

U drugoj školi učenik prijetio da će biti ‘novi Kosta’

Oko 500 kilometara dalje u Osnovnoj školi Strožanac u Podstrani kod Splita, gotovo identičan scenarij. Ovog ponedjeljka se od 28 učenika jednog razreda nije pojavilo njih 27, piše Dalmatinski portal. Kako doznaju, odluka o nedolasku na nastavu bila je zajednička od strane roditelja koji su prozvali ravnateljicu škole, ali i stručne službe zbog nedostatka pravodobne reakcije na problematičnog učenika.

Kako navodi Dalmatinski portal, učenici trpe vršnjačko nasilje od tog jednog učenika i to već duže vrijeme, a sve je eskaliralo kada je prošlog tjedna.

– Učenik je stigao sa željeznom šipkom u učionicu i zaprijetio da će biti novi Kosta K. Razrednica je za incident saznala tek u petak i to od majke djeteta koje je svemu svjedočilo. Nazvala je u tom trenutku policiju. Intervenirali su policijski službenici u civilu, oduzeli mu šipku i predali je školi do dolaska roditelja, otkrila je djelatnica škole za Dalmatinski portal.

Izdvojeni članak
slanje poruka

U zagrebačkoj školi intervenirala policija: Učenik vršnjacima poslao fotografiju na kojoj je metak

Roditelji bojkotirali odlazak učenika na nastavu

Stoga su roditelji odlučili pokazati nezadovoljstvo školskim sustavom jer smatraju da njihova djeca trenutno u školi nisu sigurna. Za Dalmatinski portal je ovakav bojkot nastave od strane roditelja komentirala i ravnateljica OŠ Strožanac, Žana Prižmić.

– Škola je upoznata sa svim događanjima i poduzela je sve zakonom propisane radnje u vezi istih. Sve nadležne službe upoznate su i uključene u međusobnu suradnju i rješavanje kako drugih tako i ove situacije. Smatramo postupak roditelja neutemeljenim jer je naša škola sigurno okruženje za sve učenike. Nakon nemilog događaja iz susjedne države, a prije uputa Ministarstva znanosti i obrazovanja, stručna služba škole objavila je upute za roditelje i učitelje na mrežnoj stranici škole, izjavila je ravnateljica za Dalmatinski portal.

Copy link
Powered by Social Snap