Pretraga

Novi ministar Fuchs o uvjetima pod kojima će se najesen ići u školu: ‘Razrađujemo sve moguće scenarije’

A- A+

Novi ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, tek je preuzeo čelno mjesto tog resora, a već ima važnu zadaću – donijeti odluku o tome kako će od jeseni izgledati nastava. Nastavna godina započinje 7. rujna, a goruće je pitanje hoće li se učenici vratiti u klupe i pod kojim uvjetima. Ministar Fuchs ističe kako se razrađuju svi mogući scenariji.

Foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Novi ministar obrazovanja, Radovan Fuchs u Dnevnik Nove TV odgovarao je na pitanje kada će roditelji i učenici znati pod kojim uvjetima će se ići u školu.

‘Imperativ je djecu vratiti u školu’

– Nadam se uskoro. Ne idući tjedan, ali na vrijeme će znati. Razrađujemo sve moguće scenarije, moramo proigrati sve, rekao je Fuchs za Novu TV.

Na pitanje bi li trebala svi učenici nastavu trebali pohađati u školama ako epidemiološka situacija bude povoljna, rekao je da bi to trebalo biti moguće.

Izdvojeni članak

Fuchs preuzeo Ministarstvo obrazovanja, Divjak: Bilo je puno onih koji su zazivali reforme, a od njih zazirali

– Imperativ je djecu vratiti u školu, i osnovnu i srednju. Nisu samo djeca u pitanju, tu su i roditelji i učitelji, komentirao je Fuchs upozorenja stručnjaka da je učenicima potrebna socijalizacija kroz međusobno druženje.

Inače, još je prije nekoliko dana, u intervjuu za HRT, Fuchs je također istaknuo da je cilj uspostaviti izravnu, odnosno nastavu ‘uživo’, ali sve će ovisiti o epidemiološkim preporukama

– Što se tiče početka školske godine, učinit ćemo sve kako bi se učenici vratili u školske klupe, a studenti na fakultete. Naša intencija je da se vrate svi, kazao je ministar. Sama odluka, u čije donošenje ćemo uključiti širi krug, ovisit će prvenstveno o epidemiološkim preporukama. Možda preporuke budu različite, za različite županije i gradove, rekao je Fuchs prije nekoliko dana.

Fuchs nema problema s načinom na koji Boras vodi Sveučilište

U Dnevniku Nove TV  osvrnuo se i na stanje na Sveučilištu u Zagrebu. Nedavno je na Filozofskom fakultetu smijenjena dekanica Vesna Vlahović-Štetić, a nakon presude protiv ravnatelja FFZG-a u kojoj se navodi kako je vršen mobing nad moćnim prorektorom Antom Čovićem. Dekanica je smijenjena bez rasprave na elektronskoj sjednici Senata, a zbog takve su se prakse donošenja odluka pobunilo i nekoliko dekana sastavnica Sveučilišta. Ministar Fuchs ističe da je njegova pozicija takva da je sve to u isključivo u nadležnosti Sveučilišta. ‘-

– Senat je taj koji može nešto napraviti, rekao je Fuchs za Novu TV.

Senat Sveučilišta na isti je način, dakle bez rasprave, još prije smjene dekanice odbio program predloženika za dekana FFZG-a, Nevena Jovanovića. Na pitanje smatra li da je normalno da Filozofski fakultet u skladu s propisima odabere dekana, a da zatim rektor sruši tu odluku, Fuchs je podsjetio na uzrečicu da ‘pravda i pravo nisu isto’ te da on osobno nema problema s načinom na koji rektor Boras vodi zagrebačko Sveučilište.

– Vidjet ćemo sve. Ja ću, nadam se razgovarati s rektorom Borasom, kao i sa svim ostalim rektorima, pa ćemo vidjeti, kazao je Fuchs za Novu TV i dodao da ‘u ovom trenutku niti ministar niti premijer niti predsjednik države ne može učiniti ništa unutar samog Sveučilišta’.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap