Pretraga

Novi pravopis: Ispravno će biti greška, bregovi i strelica

A- A+

Sve jezične zavrzlame i zbunjivanja u pravopisu trebale bi prestati u sljedećih mjesec dana. Tad će biti potvrđen novi jedinstveni pravopis hrvatskog jezika, koji će ugledati svjetlo dana već u ponedjeljak u podne. S objedinjenim pravopisom konačno ćemo imati jednu riječ koja će se pisati samo na jedan način umjesto u nekoliko verzija, kao što je to dosada bilo.

Grješka ili greška? Bregovi ili brijegovi? Hrvati nikad nisu mogli odgovoriti na ovakva pitanja i biti potpuno u pravu. Postoje čak četiri službena pravopisa koja su u uporabi u hrvatskom jeziku, a opća zbrka zbog neujednačenih pravila najbolje se očituje u školskim udžbenicima i javnoj sferi. Općoj zbrci bi kroz mjesec dana konačno trebao doći kraj, kad bude potvrđen službeni i jedinstveni pravopis hrvatskog jezika.

Izdvojeni članak

Javnost će dati svoje mišljenje i ocjenu o pravopisu prije njegova izdavanja

Iako 15 doktora filoloških znanosti skriva sve što stoji u pravopisu, u javnost su iscurili neki podaci. Tako bi zauvijek trebala nestati grješka, brjegovi, zadatci i strjelica. Umjesto toga koristit će se druge riječi poput greška, bregovi, zadaci i strelica.

Osim toga neće više biti moguće pisati ‘ne ću’ i ‘neću’, već će postojati samo jedan oblik, no još nije poznato koji.
Postoje naznake da će posvojne zamjenice gradova postojati u fonetiziranom obliku poput njujorški umjesto dosadašnjeg newyorškog i slično, prenosi Slobodna Dalmacija.

U ponedjeljak točno u podne na web stranicama Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje svima će besplatno biti omogućeno ‘prelistavanje’ jedinstvenog hrvatskog pravopisa.

Ova pravopisna biblija trebala bi napokon stati na kraj svim raspravama o točnosti pisanja neke riječi. Međutim prije nego se to dogodi održat će se jednomjesečna javna rasprava. Svi su pozvani da od ponedjeljka daju svoj doprinos predloženim idejama u novom pravopisu, a kad se vox populi izjasni, pravopis bi trebao postati služben.

Copy link
Powered by Social Snap