Pretraga

Novi prosvjed u školstvu: ‘Krše se naša radna prava, borimo se za bolje sutra’

A- A+

Pomoćnici u nastavi i stručni komunikacijski posrednici već 15 godina rade s učenicima s teškoćama poput Downa, autizma, ADHD-a, Aspergerovog sindroma i slično. Jednak broj godina se bore za svoja radna prava i, iako je u nekim segmentima bilo pomaka na bolje, to jednostavno nije dovoljno. Stoga su se organizirali te će 26. travnja prosvjedovati na Markovom trgu.

Foto: srednja.hr | arhiva

– Položaj pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika se ne poboljšava, krše se njihova radna prava. Nepravda i nezadovoljstvo ne prestaju. Stoga smo se kao udruga, u ime naših kolega, odlučili izboriti za bolje sutra, stoji u opisu događaja, odnosno prosvjeda pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika.

Prosvjed u utorak 26. travnja u 12 sati i 5 minuta na Markovom trgu

Prosvjed je najavljen za utorak 26. travnja u 12 sati i 5 minuta na Markovom trgu, a organizira ga Pun-Hr Udruga pomoćnika u nastavi koji su nam objasnili zašto su se odlučili na ovakav korak.

– Dokaz važnosti naše uloge jest i sve veća potreba za našom podrškom kako učenicima s teškoćama, tako i kolegama učiteljima i stručnim suradnicima u školi. Štoviše, pomoćnika i komunikacijskih posrednika ima više nego ikada dosad. lako smo već nebrojeno puta proteklih godina bilo mi kao Udruga, bilo naše kolege pojedinačno, kucali na vrata MZO-a, slali e-mailove u kojima smo predstavili naše probleme i potrebe te brojne nepravilnosti i nepravde na terenu, još uvijek nisu pronađena trajna konkretna rješenja. Naš status i radna prava na razini države i dalje su neujednačeni, što stalno otvara mogućnost za kršenje istih, stoji u pismu Udruge Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Izdvojeni članak

Veća satnica pomoćnicima u nastavi, no ne svima: ‘Ovaj prijedlog u drugim županijama se odbija’

Dosadašnji koraci nisu dovoljni da pomoćnici u nastavi prežive od 1. do 1. u mjesecu

U pismu su dodali i kako je bilo je situacija i pojedinačnih slučajeva kada su kao udruga Ministarstvo upozorili na probleme njihovih kolega te je Ministarstvo pomoglo u njihovom rješavanju.

– No, to očito nije dovoljno, jer kršenja radnih prava, računanje satnice niže nego je dogovoreno na razini države, zakidanje na plaćama, prigodnicama itd. – ne prestaju. Pravilnik o pomoćnicima u nastavi, nacionalna klasifikacija zanimanja važan su korak naprijed, ali nisu, nažalost, dovoljni da se pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim suradnicima omoguće radni uvjeti, status, primanja od kojih bi mogli preživjeti od 1. do 1. u mjesecu, poručili su iz Udruge.

Kako se konkretni problemi ne rješavaju, a nezadovoljstvo i neizvjesnost raste, Udruga je odlučila da pomoćnici u nastavi kreću u prosvjed.

Izdvojeni članak
asistent, pomoćnik u nastavi s učenikom za radnim stolom

Nakon tri godine čekanja, konačno donesen Pravilnik o pomoćnicima u nastavi

Sveukupno imaju 13 zahtjeva

– Naravno, uvijek smo spremni na dijalog i dogovor. U Hrvatskoj postoje i svijetli primjeri suradnje i odnosa prema pomoćnicima i posrednicima, zasad su, doduše, iznimke, no vjerujemo da zajedničkim trudom i suradnjom možemo postići da te iznimke postanu pravilo u cijeloj državi, objasnili su te izdvojili koji su njihovi zahtjevi.

– Koeficijent stručnog suradnika 1,034; puno radno vrijeme; prijava na neodređeno; plaćanje minulog i dvosmjenskog rada; osiguranje zaposlenika; isplata dnevnica tijekom izvanučioničke nastave; kontinuirano stručno usavršavanje; plaćen iznos za javni, gradski prijevoz; plaćanje 2 kune po prijeđenom kilometru; plaćene prigodnice (božićnica, regres, dar za djecu); plaćena otpremnina; sistematski pregled i isplata prekovremenih sati (kada radimo zamjene), naveli su iz Udruge.

Ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.99 MB]

Share via
Copy link
Powered by Social Snap