Pretraga

Novi užasavajući slučaj u Srbiji: Učenik trećeg razreda napravio popis vršnjaka koje želi ubiti

A- A+

Nakon jučerašnjeg stravičnog događaja u Beogradu u kojem je učenik ubio osmero učenika, zaštitara i teško ranio šestero vršnjaka i nastavnicu – novi zabrinjavajući slučaj. Učenik trećeg razreda osnovne škole ‘Desanka Maksimović’ u Beogradu, sastavio je popis imena osoba koje, navodno, želi ubiti. Sve je prijavljeno policiji koja istražuje slučaj. Nakon jučerašnje tragedije Zagrebačko psihološko društvo izdalo je šest savjeta, među ostalim i za to kako pristupiti djeci i informirati ih o ovom slučaju.

učionica, rotirka policijskog automobila

Foto: Unsplash

Učenik 7. razreda u stravičnom napadu u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu u srijedu je hicima iz pištolja usmrtio osmero učenika i zaštitara te teško ranio šestero učenika i jednu nastavnicu. Taj događaj potresao je čitavu regiju, a danas se dogodio još jedan zabrinjavajući slučaj.

Učenik danas u školu došao s popisom, slučaj prijavljen policiji

Kako piše N1, policija nakon prijave istražuje slučaj u kojem je učenik Osnovne škole ‘Desanka Maksimović’ u Beogradu, donio popis imena osoba koje, navodno želi ubiti.

Portalu N1 MUP je potvrdio da je policiji je prijavljeno da dječak koji je đak ove beogradske škole ima neki popis. Policija je nakon prijave izašla na lice mjesta i obavlja razgovore s dječakom i njegovim roditeljima.

Pomoćnik direktora ove škole policiju je pozvao oko 10 sati i prijavio da u dužem vremenskom periodu ima problem s učenikom trećeg razreda, devetogodišnjakom, prenosi Srbija danas.

– On je rekao da je dječak prilikom dolaska u školu simulirao kao da puca u zaštitara i da je nakon toga u dvorištu jurio djecu mlađih razreda. Poslije je ušao na sat i napravio spisak svih đaka koje želi ubiti, rekao je sugovornik Srbije danas.

Izdvojeni članak
Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije zbog jučerašnjeg napada u školi traži provedbu 10 mjera: ‘Djecu vratiti ne možemo’

Psiholozi reagirali na jučerašnju tragediju, imaju šest savjeta

Zagrebačko psihološko društvo na jučerašnju je tragediju reagiralo kratkim priopćenjem u kojem savjetuju, među ostalim, kako s djecom razgovarati o događaju. U nastavku ga prenosimo u cijelosti:

Potaknuti najiskrenijom sućuti zbog tragičnog događaja u jednoj beogradskoj školi pišemo ovaj tekst.
Podsjećamo da se radi o traumatskom događaju koji ‘dođe kao munja iz vedrog neba’ i ljudima ‘izmakne tepih ispod nogu’. Ovakve tragedije najčešće utječu na puno širi krug ljudi od ‘samo’ onih direktno uključenih, radi čega nije nimalo neobično ukoliko ste dijete, mlada osoba, roditelj ili učitelj koji živi u Zagrebu i danas imate pojačan osjećaj bespomoćnosti i straha. Što je događaj bliže, a danas je nešto ‘što se događa samo u Americi’, prešlo Atlanski ocean, to je veća vjerojatnost pojavljivanja neke reakcije. Radi toga želimo podsjetiti što pomaže:

– Razgovarajte s djecom na način da im u kratkim crtama kažete što se dogodilo, a onda pustite njih da govore o tome kako su i slušajte ih.
– Dozvolite i potaknite, kako sebe, tako i svoje najbliže na sve one načine (samo)podrške koje i inače koristite. Za nekoga je to dugi topli tuš, za nekoga video call s najboljom prijateljicom, za nekoga knjiga, a za nekoga trčanje…
– Isključite televizore i portale, barem na neko vrijeme, i obratite posebnu pažnju na to što slušaju i na koji se način informiraju djeca i mladi
– Razgovarajte s djecom i mladima o sadržajima koje o ovom događaju imaju prilike vidjeti na društvenim mrežama, a pogotovo ukoliko kruže slike i video “svjedočanstva”, i zaustavite njihovo širenje.
– Učinite nešto blago i nježno za sebe
– Budite s onima koje volite

Želimo ovom prilikom posebno naglasiti važnost načina na koji mediji izvještavaju o ovakvim temama. Senzacionalistički način prenošenja vijesti, neistinite informacije, demoniziranje krivca, odavanje bilo kakvih podataka koji bi mogli identificirati uključene u događaj, mogu ne samo biti štetni po mentalno zdravlje uključenih već i predstavljati rizik za ponavljanje takvog ponašanja.

Na kraju, želimo i opet, upozoriti na to da briga za mentalno zdravlje svih pojedinaca u društvu leži u primarnoj, sekundarnoj i tercijarnoj prevenciji te da predstavlja ljudsko pravo. U nadi da ćemo se uskoro probuditi u zemlji, regiji, kontinentu i svijetu koji to razumije želimo vam svima što mirnije dane koji dolaze i ponovo poručujemo, brinite o sebi i jedni o drugima. Naše misli danas su sa svim obiteljima umrlih, stradalih, a onda i svim članovima zajednice u kojoj se ova tragedija dogodila.

Više tekstova o ovoj temi:

Učenik (14) ubio osmero djece i čuvara u školskoj pucnjavi u Beogradu: Ovo su prve službene informacije o slučaju

Učenik koji je u školi ubio osmero djece zločin planirao mjesec dana: Imao je popis svih koje će ubiti

Ministar Fuchs nakon stravične školske pucnjave u Srbiji: ‘Moramo razmišljati da se ovo ne dogodi kod nas’

Ovo su neke od najstrašnijih školskih pucnjava u Europi: Prva zabilježena 1913., a bilo ih je i u vrtićima

Beogradsko tužiteljstvo: Učenik koji je ubio osmero učenika i zaštitara nije kazneno odgovoran

Predsjednik Srbije zbog jučerašnjeg napada u školi traži provedbu 10 mjera: ‘Djecu vratiti ne možemo’

Copy link
Powered by Social Snap