Pretraga

Novinari (opet) govore: 21 redakcija od uprave Sveučilišta traži otvaranje sjednice Senata na kojoj će se birati rektor

A- A+

Prošli tjedan 17 je redakcija od uprave Sveučilišta u Zagrebu zatražilo otvaranje izbornih sjednica Senata Sveučilišta – prošlotjedne na kojoj su kandidati za rektora predstavljali svoje programe, i ovotjedne na kojoj će se održati izbor za rektora. Novinarima prošli petak nije bilo omogućeno praćenje predstavljanja programa kandidata Bakića i Borasa, a sada je čak 21 medijska redakcija ponovila apel Sveučilištu za otvaranjem izborne sjednice Senata u petak u podne.

Sveučilište u Zagrebu foto:Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Prošli tjedan 17 redakcija zatražilo je od uprave Sveučilišta otvaranje izbornih sjednica Senata za medije. Kako su nakon prošlotjednog apela novinari ostali ispred zgrade Sveučilišta, a kasnije im se na konferenciji za medije obratio tek prorektor Šimpraga, novinari opet apeliraju na upravu Sveučilišta. Uz ostalih 20 redakcija, na upravu Sveučilišta apelira i redakcija našeg portala.

Apel novinara 21 redakcije upravi Sveučilišta u Zagrebu prenosimo u cijelosti:

Uoči izborne sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu u petak, 23. veljače, novinari 21 redakcije ponovo apeliraju na Upravu Sveučilišta da sjednicu otvori za javnost.

Izdvojeni članak

Izbori za rektora: Novinari 16 redakcija zatražili od Damira Borasa da medijima omogući praćenje izbora

Odluka kojom proces izbora rektora najvećeg javnog Sveučilišta ostaje zatvoren za javnost neshvatljiva je u trenutku opetovanih apela brojnih medija da im se omogući profesionalno obavljanje dužnosti i izvještavanje javnosti o procesu izbora.

Izbor rektora nije i ne može biti interes samo stručnog tijela Sveučilišta, Senata koji broji 70 članova, već čitavog Sveučilišta i cjelokupne javnosti.

S obzirom da za zatvorenost izborne sjednice Senata nema uporišta u aktima Sveučilišta, ne možemo razumjeti strah Uprave Sveučilišta od javnosti i transparentnog praćenja procesa.

U nastavku potpisani novinari iz 21 redakcije apeliraju na Upravu javnog Sveučilišta da otvori za medije izbornu sjednicu Senata 23. veljače u podne.

Novinarski apel upravi Sveučilišta odaslala je 21 redakcija: Novi list, Novosti, Slobodna Dalmacija, Index.hr, Hrvatska televizija (HRT), Hrvatski radio (HRT), 24 sata, Srednja.hr, Večernji list, Jutarnji list, HINA, Telegram, Školske novine, Yammat.fm, Lupiga.com, Radio 101, Al Jazeera, RTL, Faktograf, Nova TV, N1 televizija.

U anketi prošli tjedan pitali smo naše čitatelje trebaju li mediji imati pristup izbornim sjednicama Senata Sveučilišta. 720 čitatelja (86.02%) odgovorilo je potvrdno, 87 čitatelja (10.39%) tome se protivi, dok njih 30 ne zna (3.58%).

Share via
Copy link
Powered by Social Snap