Pretraga

Novinari pitali zastupnike razdvajaju li otpad, sramotni istup HDZ-ovca: ‘Baš me briga za ekologiju’

A- A+

Klimatske promjene bila su goruća tema u protekloj godini, koju su na neki način obilježili i globalni prosvjedi mladih za klimu. Održavali su se oni i u Hrvatskoj, a baš nedavno je i 550 hrvatskih znanstvenika poslalo vladajućima apel u kojem traže donošenje i implementaciju ambicioznih politika koje su preduvjet sustavnog suočavanja s klimatskom krizom. Tema usko vezana uz to je i zaštita okoliša kojoj svaki pojedinac može doprinijeti razdvajanjem otpada na kućnom pragu. Novinarka RTL-a ispitala je zastupnike odvajaju li otpad i znaju li ga razvrstavati u za to predviđene vrećice. I dok je većina potvrdila kako se u njihovom kućanstvu to čini, HDZ-ov zastupnik Stevo Culej izjavio je da ga ‘baš briga za ekologiju’.

Screeshot: RTL Play

Mali test iz domaćinstva, a ulazi on i u domenu prirode i društva, novinari RTL televizije proveli su u Saboru. Provjeravali su znaju li zastupnici, koji bi trebali biti uzor građanima jer jedini imaju moć donošenja politika vezanih uz zaštitu okoliša, pravilno razvrstavati otpad.

Pernar poručio novinarima da su neozbiljni

Izdvojeni članak

Čak 550 naših znanstvenika potpisalo apel za klimatsku akciju: Doznajte je li vaš profesor među njima

Da otpad odvaja tvrdi ministar branitelja, Tomo Medved, kao i predsjednik HSS-a, Krešo Beljak. Ivan Pernar kaže da to čini koliko god može, ali ima dileme oko toga gdje odložiti plastiku. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar zdravstva Milan Kujundžić također su pred kamerama RTL-a ustvrdili da su odgovorni u recikliranju.

No, na pitanje da dodatno pojasni što i kako razdvaja, Pernar je novinarima poručio da ne budu neozbiljni, uz poruku ‘Živjeli, svako dobro’.

Umjesto zastupnika HDZ-a Mire Kovača, otpad odvaja supruga pa nije baš siguran što ide u smeđu, a što u žutu vrećicu.

– Vjerujte mi, to smo dobili tek neki dan, obješeno onako na vratima. Supruga to radi, ja još nisam upućen kako, kazao je Kovač za RTL, a da ‘to rješava obitelj’ ustvrdio je njegov stranački kolega, ministar Medved.

Culej: ‘Ma baš me briga za ekologiju’

Izdvojeni članak

Krenulo je: Prva zemlja uvodi obavezno učenje o klimatskim promjenama u školu

Da mu do ekologije nije nimalo stalo, jasno je dao do znanja HDZ-ov zastupnik Stevo Culej. Na molbu novinarke da podijeli svoje znanje o recikliranju, kratko je poručio:

– Ma baš me briga za ekologiju.

Na ponovljeno pitanje reciklira li odgovorio je da ‘nema veze sa smećem’, a na pitanje znači li to da ne odvaja otpad, Culej odgovara:

– Ne, odvojio sam ga davnih godina, zaključio je Culej, prenosi RTL.

… neki su pokazali dobro znanje

Ipak, neki su zastupnici pokazali dobro znanje oko toga koji otpad ide u koju vrećicu i spremnik, poput ministra financija, Zdravka Marića.

Izdvojeni članak

Dvojba koja pokreće rasprave: U koji se kontejner odlaže tetrapak?

– Kad su smeđe došle, bili smo dosta zbunjeni, nismo znali što je… U smeđu vrećicu ne smiju hrana, kosti … Dosta smo o tome čitali, nije nam bilo jasno, a plastika, metal, staklo, to smo davno apsolvirali, rekao je Marić i istaknuo kako ‘informacija, edukacija, dodatnih pojašnjenja nikad dovoljno’.

I ministar Oleg Butković dobro se snašao odgovarajući na ova ekološka pitanja, iako su u gradu u kojem stanjuje boje reciklažnih vrećica drugačije.

– Kod nas je narančasta za staklo i metal, a za papir je bijela. Za bio otpad imamo kompostane, ali to ne rade sve, kod mene to radi supruga, kazao je Butković.

Novinari pitali zastupnike razdvajaju li otpad, sramotni istup HDZ-ovca: ‘Baš me briga za ekologiju’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap