Novom odlukom biciklistima zabranjeno korištenje mobitela

Prije nekoliko dana hrvatski Sabor je radio preinake u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama te je po novom zabranjeno korištenje mobitela tijekom vožnje na biciklu. Učinite li ipak to, platit ćete kaznu od 500 kuna! Evo što još ne smijete raditi dok se vozite na biciklu.

Hrvatski Sabor je prije nekoliko dana radio izmjene unutar Zakona o sigurnosti prometa na cestama pa su tako po novome zabranili korištenje mobitela biciklistima. Za ovu ‘nesavjesnu’ radnju kazna iznosi 500 kuna. Do sada je korištenje mobitela bilo zabranjeno tek vozačima motornih vozila, a uz bicikliste, sada to više ne smiju činiti niti vozači tramvaja.

Za pijanu vožnju biciklom platit ćete 500 kuna

Vožnja bicikla u pijanom stanju 500 kuna

Zaštitna kaciga obvezna je cijelo vrijeme dok ste biciklom na cesti, no samo ukoliko ste mlađi od 16 godina. Nije dozvoljeno niti nositi primjerice police za sobu na biciklu, jer smijete prevoziti samo predmete do 50 centimetara širine.

Čak i kao punoljetna osoba na biciklu možete prevoziti osobe starije od osam godina samo ako imaju posebno sjedalo, držač za ruke i noge, to jest pedale. Za nabrojane propise ne postoje točne financijske kazne.

No za bicikliste koji se voze s više od 0,5 promila alkohola u krvi ili su pod utjecajem droga ili lijekova koji utječu na njihove psihofizičke sposobnosti, kazna je 500 kuna.

Javni bicikli u Zagrebu jeftiniji i na više lokacija

Vožnja bicikla bez držanja upravljača također kažnjiva

Iako je malo uređenih biciklističkih staza i traka, tamo gdje postoje obvezno se kretati njima, budući da ćete na takvim područjima za vožnju po kolniku i pješačkoj stazi, platiti 300 kuna kazne.

Ako ne postoji biciklistička staza, dužni ste se kretati kolnikom, što je bliže moguće desnom rubu. 

Zabranjeno je i ‘umanjivanje stabilnosti vozila’. To podrazumijeva vožnju bicikla bez držanja upravljača ili pridržavanje za drugo vozilo. Ogriješite li se o ovaj propis, kazna iznosi 300 kuna.

Tijekom noćne vožnje i u slučajevima smanjene vidljivosti potrebno je imati svjetla, bijelo prednje i crveno zadnje. Kazna za vožnju bez svjetala također je 300 kuna.

Djeca mlađa od devet godina ne smiju voziti bicikl po cesti, dok od 9 do 14 smiju samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Od 14 dakle smijete voziti bicikl samostalno.

One comment

Odgovori