Pretraga

U Novskoj pokrenuli smjer za zanimanje budućnosti: Očekujemo da posao pronađete odmah nakon srednje

A- A+

Nakon Tehničke škole Sisak, Srednja škola Novska druga je škola u Hrvatskoj koja je uvela program – tehničar za izradu videoigara. Iz škole kažu kako očekuju navalu na ovaj četverogodišnji program, a ako niste iz Novske, ne brinite, jer Novska ima učenički dom. Također, ravnateljica je uvjerena kako će učenici odmah po završetku školovanja biti kompetentni za rad u industriji koja se sve više razvija.

screenshot: YouTube

– Ovo je, mogu reći, veliki napredak za učenike. Imali smo navalu u Sisku pa očekujemo navalu i ove godine u Novskog gdje će učenici imati i riješeno pitanje smještaja, rekao je u četvrtak Mario Čelan, ravnatelj Razvojne agencije SIMORA.

Srednja škola Novska, naime, pokrenula je novi četverogodišnji obrazovni program – tehničar za izradu videoigara. Novi smjer pokrenut je u sklopu projekta Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj, kojeg su pokrenuli Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SIMORA.

Do posla bez muke

Organizatori ne kriju kako očekuju navalu na upise. Sličan program već se izvodi u Tehničkoj školi Sisak, no učenicima koji žive u drugim dijelovima Hrvatske u Novskoj će biti lakše jer postoji učenički dom.

– Prosjek ocjena upisanih u Sisku je bio iznad 4,3. Očekujemo razvoj velikog broja mladih stručnjaka. Imamo već razvijenu suradnju s kompanijama, kazao je Čelan, dodajući kako budućim kreatorima videoigara neće biti problem pronaći posao.

Gradonačelnik: Osim novog programa, otvaramo i novi učenički dom

Izdvojeni članak

Naučiti izrađivati videoigre sada možete lakše nego ikad prije – besplatno i na hrvatskom jeziku

Gradonačelnik Novske Marin Piletić sretan je što škola u njegovu gradu dobiva novi program za jedno od najtraženijih zanimanja.

– Projekt Novske i Sisačko-moslavačke županije kao središta gameing industrije se nastavlja, očekujemo da će se naši učenici već od prvog dana nakon srednje škole pokazati kao stručnjaci, istaknuo je gradonačelnik.

Otkrio je i kako očekuje da će kroz dvije godine Srednja škola Novska dobiti vlastiti učenički dom, po čemu će također biti druga srednja škola u Hrvatskoj.

Ravnateljica: Praksom ćemo učenike pripremiti za tržište

Ravnateljica Nikolina Fijačko Filipović pojasnila je po čemu se ovaj program razlikuje od drugih srednjoškolskih programa.

– Naglasak se stavlja na strukovni dio što je jako važno kako bi učenici odmah nakon srednje škole biti kompetentni na tržištu, ako se ne odluče na daljnje školovanje, kaže ravnateljica.

Zaključuje i kako će njihovi budući učenici nakon srednje škole obrazovanje moći natsaviti i na informatičkim i drugim studijima.

Ako vas zanima razvoj videoigara, pogledajte besplatni ciklus od deset predavanja na YouTubeu. Edukaciju su, u suradnji s našim portalom, osmislili Poduzetnički inkubator PISMO, SI-MO-RA i Regionalni koordinator SMŽ.Za dodatan zanimljiv i koristan sadržaj pretplatite se na naš YouTube kanal.

Među pet tisuća maturanata proveli smo anketno istraživanje o ovogodišnjoj državnoj maturi. Što misle o njenom održavanju u lipnju, pogledajte u videu:

Podcasti:

U suradnji s NCVVO-om pokrenuli smo seriju podcasta na temu državne mature pod nazivom ‘U centru mature’, pa posebno koristan sadržaj na našem YouTubeu očekuje maturante i oni koji će to postati.

U Novskoj pokrenuli smjer za zanimanje budućnosti: Očekujemo da posao pronađete odmah nakon srednje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap