Pretraga

NSK nema novca za toaletni papir i sapun: Studenti cijelu godinu donose role i maramice

A- A+

Nacinalna i sveučilišna knjižnica prepuna je najčešće studentima koji spremaju ispite, pišu seminare i slično. No, uz skripte, knjige i bilješke, svi oni moraju uz donositi i toaletni papir. Naime, u NSK od prošle godine vlada nestašica WC papira iako dnevno kroz knjižnicu prođe preko tisuću ljudi.

Foto: Google Street View

Za vrijeme kolokvija ili ispitnih rokova Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu vrvi studentima, ali i tijekom cijele godine dnevno kroz NSK prođe preko tisuću ljudi. Unatoč tolikoj posjećenosti, u knjižnici od prošle godine nema toaletnog papira. Stoga studenti uz knjige, skripte i svoje bilješke moraju donositi i role WC papira, piše Večernji list.

Izdvojeni članak

Posjetite dane NSK i upoznajte se sa skrivenim blagom koje krije

Posjetitelji NSK ponekad sami donesu više rola

– Ne samo da nemam toaletnog papira, nego nema ni sapuna. Papir još i možeš ponijeti, ali ne i sapun. Još su povećali i članarine, a nemaju ničega, rekla nam je Nina, studentica koja redovno odlazi u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

Jedna od čistačica u NSK za Večernji je otkrila kako se ponekad zna dogoditi da netko od posjetitelja knjižnice donese i ostavi veći paket toaletnog papira da bi se istim i drugi mogli koristiti.

Ovaj tjedan je tijekom održavanja velike višesatne konferencije u predvorju Nacionalne knjižnice, jedan od organizatora brzo organizirao kupnju i naknadno donošenje papira kako ne bi došlo do protestiranja sudionika konferencije.

Izdvojeni članak

Prednosti učenja u knjižnicama ili učionicama

Zbog nedostatka sredstava ne mogu nabavljati toaletni papir

– NSK trenutačno ne može nabavljati toaletni papir, o čemu je obaviješteno nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Posljedica je to 42-postotnog smanjenja proračunskih financijskih sredstava za materijalne troškove tijekom posljednje tri godine, a naročito tijekom 2013., odgovor je koji su u Večernjaku dobili iz odnosa s javnošću NSK.

Također su napisali kako je knjižnica, zbog spomenutog smanjenja sredstava, povremeno ili potpuno morala odustajatiod realizacije različitih predmeta nabave, kao što je održavanja interijera i eksterijera zgrade, ali i nabave koja se odnosi na obavljanje stručnih knjižničnih poslova.