Pretraga

NVURH reagirao na vrijeđanje učenika romske nacionalnosti

A- A+

Izjava dječaka Enisa Omerovića iz zagrebačke OŠ Davorina Trstenjaka podigle su svjesnost javnosti o lošem odnosu djece u školu prema romskim vršnjacima. Odlikaša Enisa i njegovu sestru su vrijeđali, a nisu nakon toga ni dobili ispriku. Razrednica tvrdi da sve ima dvije strane, ali roditeljski sastanak nije sazvan u razredu. Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske reagiralo je priopćenjem na cijeli slučaj koji prenosimo u cijelosti.

Nacionalno vijeće učenika Republike Hrvatske ovim putem želi reagirati na ono što se događalo u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu. Naime, prema onome što je isplivalo u medije i prema izjavi jednog učenika koju je čula gotovo cijela Hrvatska, učenici romske nacionalnosti trpjeli su i trpe vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Svi učenici u školi imaju jednaka prava, nitko nema pravo vršiti bilo kakav oblik nasilja nad učenicima. K tome, škola je mjesto nulte tolerancije na nasilje!

Ovim putem želimo izraziti veliko nezadovoljstvo i negodovanje zbog ovakve situacije. Nacionalne manjine blago su Republike Hrvatske i upravo ta različitost, ta raznolikost kultura, krasi ovu našu zemlju. Prema onome što se moglo čuti, zbog te situacije nije održan niti roditeljski sastanak u razredu u kojem se ova vrsta nasilja odvila, niti stručna tijela škole smatraju da je to alarmantno stanje u kojem bi se trebalo reagirati. Smatramo da to nije dobro i da se u ovakvim situacijama stručna tijela škole moraju iskazati i da učenici koji su vrijeđali druge učenike na nacionalnoj osnovi trebaju biti kažnjeni po novom Pravilniku o izricanju pedagoških mjera.

Žalosno je da se ovo događa u hrvatskim školama. Nažalost, ovo nije prvi slučaj, ima toga još, samo što je ovo izašlo u medije. Vrijeđanje učenika na nacionalnoj osnovi dosta je rašireno i ovim putem apeliramo na sve učenike da razmisle o tome kakvu sliku svojim ponašanjem šalju o sebi, svojoj školi i na kraju krajeva državi. Uvjereni smo da ovo ipak nije prava slika hrvatskih učenika i nadamo se da će se ovakve situacije znatno smanjiti i u što skorije vrijeme iskorijeniti.

S poštovanjem,

Karlo Horvat, Predsjednik Nacionalnog vijeća učenika RH

Copy link
Powered by Social Snap