O mladima u medijima samo loše: Članovi banda i socijalno isključene osobe

Vlada RH će rad s mladima podići na razinu nacionalnog prioriteta, a uskoro će se donijeti i Zakon o mladima. Razlog tomu je česta diskriminacija mladih u društvu, zbog čega su oni apatični i smatraju da se ništa u društvu ne može promijeniti. Na ovaj problem ukazano je na skupu ‘Mladi i mediji u Hrvatskoj: godine za akciju’, koji je organiziran na zagrebačkom Sveučilištu.

Na skupu je istaknuto kako je potrebno podići razinu medijske pismenosti mladih Hrvata, ali i da bi probleme mladih mediji trebali pratiti u pozitivnijem kontekstu.
Upravo o tome govorila je i Maja Sporiš, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, te najavila da će vlada rad s mladima dići na jednu višu razinu kroz donošenje Zakon o mladima koji će onda regulirati to područje.

VIDEO: Srednjoškolci vs politika

Sljedeći korak: novi plan za mlade

Najavljena je i nova strategija za mlade u razdoblju od 2013. do 2018. godine, kojoj će prethoditi istraživanje o potrebama i stajalištima mladih u društvu. – Mladi su zbog svoje dobi diskriminirani, te se često zbog toga ne smatraju kompetentnima, smatra Sporiš.

Dodaje kako to može dovesti do apatije i nezainteresiranosti, pa je zato potrebna i pozitivna percepcija mladih u medijima.

O mladima u medijima samo negativno

U medijima u Europskoj uniji, mlade se često predstavlja kao prijestupnike, članove bandi, socijalno isključene osobe i slično. – Trebamo imati novi medijski pristup mladima koji će im dati prostor da iznesu i svoje stavove i mišljenja, kazao je Nedjeljko Marković, predsjednik udruge Pragma.

Skup su organizirali udruga Pragma i Fakultet političkih znanosti (FPZ), uz potporu Sveučilišta u Zagrebu.

Odgovori