Pretraga

Obeshrabrujuće okolnosti za Hrvatice: 200 tisuća ih je na burzi!

A- A+

Kakva je situacija s hrvatskim tržištem rada, uskoro ćemo u potpunosti otupiti na rušenje takozvanih psiholoških granica te će one postati, samo jedan u nizu crnih brojeva. Prema podacima koje je Hrvatski zavod za zapošljavnje objavio, a koji se tiču stanja na burzi u veljači, broj nezaposlenih žena se u odnosu na siječanj povećao za 2928 te sada iznosi 200 tisuća i 858. Niti druge brojke nisu u plusu. Mladih do 24 godine na burzi je više za 897, a ukupna brojka nezaposlenih se povećala za 6092 i na kraju veljače je iznosila 384,376.

Gledamo li spolnu strukturu, u Hrvatskoj je broj nezaposlenih žena konstantno veći za nekoliko postotaka, nego li muškaraca. U veljači je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj žena na burzi ‘prešišao’ 200 tisuća, čime je srušena još jedna neugodna psihološka granica. Konkretno od ukupnog broja radno sposobnih žena, svaka četvrta (stopa nezaposlenosti 24,5 posto) nema posao. Ukupno gledano broj nezaposlenih se povećao za 6092 te je na kraju veljače iznosio 384,376.

Sezonalnost hrvatskog tržišta rada će kao i obično malo korigirati brojke

Veliki broj sezonskih radnika i ove će godine donekle korigirati crne brojke. Trendovi se kod nas tako ne mijenjaju iz godine u godinu, nego se uzdamo u more i sunce, prilikom rješavanja pitanja zapošljavanja. U 2013., najveći je broj nezaposlenih bio upravo na kraju veljače, kada se na burzi našlo oko 375 i pol tisuća ljudi.

Otvaranje sezonskih radnih mjesta, zatim je narednih šest mjeseci umanjivao broj onih bez posla, da bi se rast nezaposlenih, ponovno nastavio u rujnu.

Da će slično biti i ove godine nagovještavaju već sadašnji brojevi. Naime, kako smo rekli od rujna 2013. do veljače 2014. na burzi je iz mjeseca u mjesec bilo sve više ljudi. Broj je tako dosegao spomenutih 384,376, krajem prošlog mjeseca. No na današnji dan (16. ožujka), ukupno je 382.221 nezaposlena osoba, a sezonalnost tržišta rada će najvjerojatnije do kraja mjeseca dodatno umanjiti ovu brojku.

Izdvojeni članak

Kako se kretao broj nezaposlenih u Hrvatskoj u 2013.

Onih s trogodišnjom srednjom čak 130 tisuća na burzi!

Kada je riječ o obrazovnoj strukturi nezaposlenih, broj onih s trogodišnjom srednjom školom uvjerljivo predvodi ljestvicu. Naime s povećanjem od dvije tisuće, sada ih je 130 tisuća i 329.

Otprilike se isto kretalo povećanje broja nezaposlenih među onima koji su završili četverogodišnju srednju te je na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na kraju veljače bilo nešto preko 111 tisuća.

Malo pak varira broj nezaposlenih s akademijom i visokom stručnom spremom. Više ih je za 89 na kraju veljače, u odnosu na prethodni mjesec, a u postotcima 0,1.

Izdvojeni članak

Nakon šest mjeseci pada broja nezaposlenih, crne brojke ponovno rastu

Najviše se djelatnika traži u ugostiteljstvu i zdravstvu

Prema apsolutnom broju nezaposlenih unutar hrvatskih županija, nema značajnijih promjena na kraju veljače u odnosu na siječanj. Splitsko-dalmatinska i dalje ima najveći broj nezaposlenih (52,124), a i dalje ga slijede Grad Zagreb i Osiječko-baranjska.

Ovim regionalnim obilježjima dodajmo da je u oba protekla mjeseca, u 17 županija rastao broj ljudi bez posla, dok se u četiri blago smanjivao. U ovom svijetlom primjeru prednjači Varaždinska županija.

Od 15,901 otvorenog radnog mjesta, najviše je djelatnika traženo u sektoru pružanja usluge prehrane i smještaja, koju su slijedile tri, uglavnom javne grane gospodarstva – zdravstvo i socijalna skrb, javna uprava i obrana te obrazovanje (zajedno je traženo oko 5642 djelatnika), što znači da je gotovo svako treće radno mjesto ponudila država!

Zaposleno je ponovno najviše radnika u prerađivačkoj industriji, trgovini te građevinarstvu. I dalje svaka deseta osoba (točnije 9,2 posto) koja se zaposli u Hrvatskoj, radno mjesto pronađe u obrazovnom sektoru.

Copy link
Powered by Social Snap