Pretraga

Objavljena odluka o obaveznom testiranju: Evo što morate znati ako radite u obrazovanju, učenik ste ili student

A- A+

Od idućeg utorka zaposlenici svih javnih i državnih službi na posao moraju doći s važećom COVID potvrdom ili se testirati prije ulaska u ustanovu. Navedeno se odnosi i na obrazovne ustanove, a sada je objavljena i službena odluka o tome. Odluka ne obavezuje studente da posjeduju COVID potvrdu, osim ako visoko učilište samo ne odluči drugačije. Također, COVID potvrde ne moraju imati učenici za ulazak u škole, ali stariji od 16 moraju ih imati za ulazak u druge javne i državne institucije.

Foto: Unsplash

Stožer civilne zaštite RH u petak je i službeno objavio odluku u uvođenju nove mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova.

Testiranje se provodi prilikom dolaska na posao, dvaput tjedno

Kako stoji u uvodu ove odluke, testiranje ‘nije obvezno za osobe koje ispunjavaju uvjet cijepljenja ili preboljenja bolesti COVID-19, osim ako imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19.’ Osim COVID potvrdu, spomenute skupine mogu priložiti odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.

Samo testiranje provodit će se prilikom dolaska na posao, i to najmanje dva puta u sedam dana. Testiranje se obavlja u ovlaštenim ustanovama ili laboratorijima, ali poslodavci ih mogu organizirati i u ustanovama, npr. ravnatelji u školama. Također, zaposlenicima poslodavac mora refundirati troškove testiranja za potrebe dolaska na posao.

Izdvojeni članak

Kako će izgledati nastava u idućem tjednu? Pogledajte koji je model odabrala svaka županija

COVID potvrda nije jedini dokaz koji se može predočiti

U odluci Stožera piše i da oni koji odbiju testiranje, ne žele predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu ulaziti i boraviti u službenim prostorijama.

– Obveza predočavanja EU digitalne COVID potvrde ili drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju odnosi se i na sve stranke koje dolaze u službene prostorije u kojima rade osobe iz točke I. ove Odluke, sve pružatelje usluga koji pružaju različite usluge u tim prostorima ili su angažirani za određene poslove u njihovim prostorima ili druge osobe koje dolaze u njihove prostore po bilo kojoj osnovi, stoji u odluci Stožera.

COVID potvrda nije jedini dokaz koji se može predočiti. U odluci stožera piše da osobe mogu dokazati da su testirane na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljene ili preboljele bolest COVID-19, predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza i to:

  • da su preboljele bolest COVID-19 i dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa unazad 12 mjeseci, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite koju isti izdaje na temelju nalaza brzog antigenskog testa
  • da su imale dijagnosticirane COVID bolesnike u obitelji i imale su s tim oboljelima kontakte, proglašavane su takozvanim vjerojatnim slučajem te im bolest nije dijagnosticirana laboratorijskim testom, dokazuju potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju unutar 12 mjeseci, a na temelju medicinske dokumentacije
  • da im je bolest COVID-19 dijagnosticirana PCR testom prije više od 6 mjeseci, a manje od 12 mjeseci, dokazuju potvrdom o preboljenju izdanom od liječnika primarne zdravstvene zaštite ili nalazom PCR testa ne starijim od 12 mjeseci
  • da su preboljele_bolest COVID-19, a bolest im je dijagnosticirana PCR-om, BAT-om ili su bili vjerojatni slučaj, a cijepljene su jednom dozom cjepiva unutar 8 mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od 12 mjeseci od primitka prve doze mogu dokazati potvrdom liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju ili nalazom pozitivnog PCR testa i potvrdom o cijepljenju jednom dozom cjepiva protiv bolesti COVID-19 pri čemu je datum cijepljenja unutar 8 mjeseci od preboljenja, a nije prošlo više od 12 mjeseci od cijepljenja.
Izdvojeni članak

Uvođenje COVID potvrda u škole i fakseve odgođeno za utorak: Fuchs odgovorio što je sa studentima

Što je s učenicima i studentima?

Sve poviše navedeno odnosi se na zaposlenike javnih institucija, a u to ulaze i škole te fakulteti. No, treba naglasiti da u odluci stožera jasno piše da se odluka ne primjenjuje ‘na studente prilikom boravka u prostorima visokih učilišta osim ako visoko učilište ne odluči drugačije’. A već smo pisali kako su pojedini fakulteti odlučili drugačije, što im, potvrdio je u četvrtak i ministar Fuchs, omogućuje autonomija visokih učilišta.

Odluka se ne odnosi ni na učenike prilikom boravka u prostorima škola i odgojno obrazovnih ustanova. No, svi stariji od 16 moraju se testirati za ulazak u druge javne ustanove ili predočiti COVID potvrdu.

Također, u odluci piše i kako se ne odnosi na osobe koje dovode dijete ili učenika u dječji vrtić ili osnovnu školu ili ustanovu za odgoj
i obrazovanje djece i adolescente s posebnim potrebama, kao niti na osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe.

Još je nekoliko izuzetaka na koje se ne odnosi najnovija odluka Stožera, a to su: osobe koje u poslovnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dolaze podići svoju EU digitalnu COVID potvrdu; osobe čija je prisutnost nužna u zakonom propisanim postupcima pred pravosudnim, državnim i drugim tijelima; korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije nepreuzimanje bi imalo pravne posljedice te na osobe kod kojih postoje kontraindikacije za cijepljenje ili za dovršetak cijepljenja bilo kojim cjepivom protiv COVID-19, a što se dokazuje liječničkom potvrdom.

Čitavu odluku možete vidjeti u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Objavljena odluka o obaveznom testiranju: Evo što morate znati ako radite u obrazovanju, učenik ste ili student
Share via
Copy link
Powered by Social Snap