Pretraga

Obmana: Ministar obrazovanja Barišić nije ispunio dva vrlo jasna obećanja

A- A+

Prilikom primopredaje Ministarstva znanosti i obrazovanja prije nešto više od dva mjeseca, Pavo Barišić se, kako smo pisali, branio po pitanju plagiranja i još četiri afere. Osim toga, pozvao je predstavnike medija na konstruktivnu suradnju, ali i na kritičke osvrte na rad MZO-a.

foto:srednja.hr

20. listopada u Ministarstvu znanosti i obrazovanja održana je primopredaja između bivšeg ministra Predraga Šustara i novoga, Pave Barišića. Na primopredaji, obilježenoj Barišićevim pravdanjima za niz afera uz koje se veže njegovo ime, bio je prisutan i veliku broj novinara, zainteresiranih za novog ministra i njegov budući rad. Ministar Barišić tada je, direktno predstavnicima medija, uputio i poruku.

– Ja vas sve skupa pozivam da pratite kako ćemo raditi, pozivam vas na suradnju i naravno, na kritičke osvrte koji mogu pomoći. Prijatelji vam nisu uvijek dobri u tim stvarima, jer oni vam gledaju malo previše kroz prste. Oni koji vam kritički ukažu na stvari, još vam više pomognu ako negdje pogriješite, kako biste to ispravili, rekao je Barišić tada okupljenim novinarima.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se na primopredaji branio po pitanju plagiranja i još četiri afere

Konferencija za medije koja se nikada nije održala

Nakon toga, najavio je i tiskovnu konferenciju za sve zainteresirane medije.

– Vjerojatno ću, moram se još dogovoriti,pozvati sve vas na nekakvu konferenciju za tisak možda sljedeći tjedan, pred kraj, kad sa suradnicama vidim kakvo je stanje, kazao je novi ministar.

U trenutku kad su, nakon ministrova opširna izlaganja, novinari krenuli postavljati pitanja, jedna od djelatnica ministarstva, prisutna na primopredaji, prekinula je novinare u njihovim pitanjima riječima kako je ‘ministar najavio tiskovnu konferenciju na kojoj će vam sve reći’.

Od primopredaje ministarstva i tada najavljene konferencije za novinare ‘za sljedeći tjedan’, prošlo je više od dva mjeseca, no ona se nikada nije održala. Kako je ministar u svom izlaganju pozvao novinare na suradnju i kritičke osvrte – kritički se osvrćemo na njegove riječi kojima je jasno rekao kada će sazvati konferenciju za novinare. Kako se to nije dogodilo, radi se o prvom obećanju Pave Barišića kao ministra koje nije ispunio.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić se nakon 8 godina ispričao jednom od autora za navodni plagijat

Drugo neispunjeno obećanje – što je s kurikularnom reformom?

Isto tako, Barišić je tada govorio i o nastavku rada na kurikularnoj reformi, rekavši kako će, u svome radu, prvo započeti ‘s daljnjim radom i nastavkom reforme naobrazbe’.

– Ja bih želio voditi ovaj proces po načelu koje je jučer predsjednik Vlade deklarirao, načelu uključivosti, i to je jedna od prvih stvari koju ću sada učiniti, pozvati prije svega imenovano Povjerenstvo, ali i one koji su ranije sudjelovali u ovom procesu, utvrditi stanje i pozvati na suradnju. Jer procesi reforme, oni doista traže sve aktere koji mogu dati svoj doprinos, rekao je Barišić i u daljnjem izlaganju naglasio kako želi uključiti sve aktere u proces. Tako je najavio da će, osim sadašnjeg Povjerenstva (op.a. Povjerenstvo za unaprjeđenje reforme odgoja i obrazovanja, na čelu kojeg su se nalazili Matko Glunčić i Dijana Vican), pozvati i ono prethodno, spominjući poimence Borisa Jokića, ali i Vladimira Paara, kao i sve one koji su sudjelovali u ranijim reformama.

S druge strane, Boris Jokić od tada je za nekoliko medija izjavio da ga iz Ministarstva nisu kontaktirali. Najnoviju takvu izjavu moguće je pročitati u njegovom intervjuu za tjednik Globus od 16. prosinca.

– Ministar Pavo Barišić nije me pozvao na razgovor. Nitko mi se nije javio ni tražio savjet. To mi ukazuje da se od ovakvog koncepta reforme odustalo. Ključno je pitanje za one koji trenutno vode sustav i odlučuju – zašto su odustali i imaju li neki drugi koncept, rekao je Jokić za Globus.

Dva mjeseca nakon što je Barišić preuzeo ministarstvo, na temelju njegovih izjava lako je zaključiti kako najmanje dva obećanja koja je tada dao – nije ispunio. Prvo je ono prema novinarima, od kojih je i sam tražio konstruktivu suradnju. Drugo obećanje koje nije ispunjeno veže se uz proces kurikularne reforme, a ono nije ispunjeno prema 50.000 građana koji su 1. lipnja ove godine prosvjedovali i tražili nastavak provođenja započetog procesa.