Pretraga

Obrazovni dualizam: Plenković stavio Barišićevu pomoćnicu za vrat ministrici Divjak

A- A+

U rekonstrukciji Vlade kojoj smo svjedočili jučer, Blaženka Divjak zadržala je svoje ministarsko mjesto, no premijer Plenković ipak nije zaboravio ‘osvježiti’ postavu u Ministarstvu obrazovanja. Kao novu državnu tajnicu u HNS-ovu ministarstvu najavio je Sanju Puticu iz redova vlastite stranke, a njeno imenovanje danas je potvrdila Vlada. Putica u MZO dolazi iz saborskih klupa gdje je mijenjala smijenjenog ministra Lovru Kuščevića. Hodnici MZO-a neće joj biti velika nepoznanica – tijekom 2016. i 2017. tamo je radila kao pomoćnica tadašnjeg ministra Pave Barišića.

Sanja Putica (HDZ) nova je državna tajnica u Ministarstvu obrazovanja | Screenshot: Youtube Libertas TV

U jučerašnjoj ambicioznoj rekonstrukciji Vlade, kako joj je tepao premijer Andrej Plenković, čelno mjesto HNS-ova Ministarstva znanosti i obrazovanja ostalo je netaknuto. Blaženka Divjak iz  ministarske stolice i dalje može raditi na svojim reformskim pokušajima, a od danas će u tome u svom najužem timu imati podršku nove državne tajnice iz redova HDZ-a, Sanje Putice. Plenković je Puticu jučer najavio kao novu državnu tajnicu u MZO, a Vlada ju je danas imenovala na tu dužnost. U ovim trenutcima nije poznato niti objavljeno za što će Putica točno biti zadužena kao državna tajnica MZO-a.

Podsjetimo kako je iz HDZ-ove kvote svojevremeno s dužnosti državnog tajnika otišao Matko Glunčić, kao i HRAST-ov Hrvoje Šlezak. Uz novu tajnicu Puticu, u MZO-u su još na tim dužnostima Branka Ramljak i Tome Antičić, koji su bili izbor ministrice Divjak.

Povratak u poznato: Bivša Barišićeva pomoćnica sada je državna tajnica Blaženki Divjak

Izdvojeni članak

Ministričina Škola za život je podbacila: Pokušala je to lijepo ‘zapakirati’, demantira je važno istraživanje

Putica se u Ministarstvo obrazovanja seli iz saborskih klupa, gdje je dosad sjedila umjesto smijenjenog ministra Lovre Kuščevića. Hodnici Ministarstva na Donjim Sveticama Putici nisu nepoznanica; za mandata spornog ministra Pave Barišića tijekom 2016. i 2017. obnašala je dužnost njegove pomoćnice i to s čelne pozicije Uprave za standard, strategije i posebne programe MZO-a.

Njena je uprava tada bila zadužena za kurikularnu reformu pa je, nakon neslavnog izbora Jasminke Buljan Culej na čelo neslavne Ekspertne radne skupine u svibnju 2017., Putica zasjela na čelo radnog tijela koje je ERS-u Buljan Culej trebalo pružati operativnu podršku. Kako Buljan Culej, uslijed brojnih kritika zbog netransparentnosti izbora ERS-a kao i HDZ-ovog preslagivanja s HNS-om, nije imala priliku iskazati se na čelu ERS-a, više nismo mogli doznati niti o radu Putice u tom kontekstu.

Nećakinja Dubravke Šuice: Obje u HDZ-u, obje na čelu dubrovačke gimnazije

Izdvojeni članak

Raspad sistema u Ministarstvu: Državni tajnici Glunčić i Šlezak vode suprotnu politiku od ministrice i HNS-a

Inače, Sanja Putica rođena je  22. siječnja 1979. u Dubrovniku. Studij hrvatskoga jezika i književnosti i opće lingvistike završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kako ističe Express, HDZ-u je predana od srednjoškolskih dana, a u tom je kontekstu svakako zanimljiva i Putičina rodbinska veza s HDZ-ovom europarlamentarkom Dubravkom Šuicom. Šuica joj je teta, a nećakinja Putica ne spori da je upravo ona uvelike utjecala na njezin politički put.

Nakon fakulteta, Putica je radila u osnovnim i srednjim dubrovačkim školama, a do ulaska u Sabor krajem 2015. na listi Domoljubne koalicije, bila je ravnateljica dubrovačke gimnazije. Spomenimo kako je ravnateljica gimnazije svojedobno bila i Dubravka Šuica. Putica u Sabor ponovno ulazi 9. lipnja 2017. kao zamjenica Lovre Kuščevića.

Putica o HNS-ovu privatiziranju reforme: ‘Mislim da su svjesni da niti jedna stranka ne može prisvajati kurikularnu reformu’

Do imenovanja na dužnost državne tajnice, bila je članica četiriju saborskih odbora, među njima i onoga za obrazovanje, znanost i kulturu, a nedavno je izabrana za potpredsjednicu Par­lamentarne skupštine Vijeća Europe.

Izdvojeni članak

Iz HNS-a poručuju da je HDZ protiv reforme i da se nemaju s njima što dogovarati

U intervjuu za Dubrovačku televiziju iz ožujka 2018. Putica je rekla kako je puno posla oko reforme obrazovanja pred vladajućom većinom, istaknuvši i kako se kurikularna reforma u jednom dijelu sigurno politizira. Rekla je i da je kurikularna reforma pitanje oko kojeg se u hrvatskoj politici treba postići konsenzus. Odgovarala je i na pitanje o tome privatizira li HNS kurikularnu reformu.

 

– Mislim da je to bila jedna njihova politička nespretnost i da su svjesni da niti jedna stranka ne može prisvajati kurikularnu reformu, ona se tiče svih građana i zapravo se dotiče svih sfera u državi, izjavila je Putica i dodala kako je s ministricom Divjak u korektnim odnosima. U ostatku mandata ove Vlade, preostaje vidjeti kakav će biti njihov odnos na relaciji ministrica – državna tajnica, s obzirom na to da je HDZ dosad bio relativno tih u obrazovnim pitanjima.

 

Copy link
Powered by Social Snap