Pretraga

Obrazovni karton Zorana Milanovića, novog predsjednika države

A- A+

Zoran Milanović danas ima ceremoniju predsjedničke inauguracije koja počinje u 12 sati te će dati svečanu prisegu prije preuzimanja dužnosti. U ponoć će i službeno postati predsjednik države. Peti predsjednik Republike Hrvatske na tom je položaju zamijenio Kolindu Grabar-Kitarović, pobijedivši je na izborima na samom početku ove godine. Donosimo Milanovićev obrazovni karton.

Zoran Milanović|screenshot: Al Jazeera Balkans

Na Pantovčaku se u 12 sati održava predsjednička inauguracija Zorana Milanovića. Njegov obrazovni put do ove pozicije bio je, da se tako izrazimo, pravnički.

Milanović je rođen 30 listopada 1966. u Zagrebu, što znači da u trenutku stupanja na dužnost predsjednika ima 53 godine. Njegov otac Stipe bio je voditelj Centra za ekonomski razvoj, a majka Gina nastavnica njemačkog i engleskog jezika u osnovnoj školi.

Zoran Milanović odrastao je u kvartu Trnje, a srednju školu završio je u Centru za upravu i pravosuđe te je na završetku školovanja stekao zanimanje upravni referent. U 1. i 2. razredu razrednica mu je bila Danica Matoničkin (rođena 1929., nastavnica biologije), a u 3. i 4. razredu Renata Mlaker (rođena 1931., nastavnica psihologije).

Izdvojeni članak

Pogledajte koji je posao Milanović radio za vrijeme studiranja i koliko je zarađivao

Centar za upravu i pravosuđe kasnije je podijeljen na Upravnu školu Zagreb te I. Gimnaziju, a Milanovićevi papiri čuvaju se u Upravnoj školi.

Nakon srednje škole, Milanović je 1985. upisao Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Međutim, prvo je služio vojni rok godinu dana, a tek nakon toga je počeo odlaziti na sveučilišna predavanja. Milanović je bio uspješan student te je tijekom studiranja dobio Rektorovu nagradu, a sudjelovao je i na studentskom natjecanju međunarodnog javnog prava „Telders” u Haagu.

Prvi posao za vrijeme studija Milanoviću je bila prodaja usisavača. Radio je u direktnoj prodaji, išao je od vrata do vrata i ljudima pokušavao prodati usisavače prezentacijama koje su trajale dva sata. U tome je bio uspješan, a njegov prvi poslodavac još ga se sjeća.

Kada je završio fakultet, prvo je stažirao na Trgovačkom sudu u Zagrebu. Od 1993. radi u Ministarstvu vanjskih poslova, a godinu kasnije kao pripadnik OESS-a otišao je u mirovnu misiju u Azerbajdžan, a odabran je jer je uz francuski i engleski odlično pričao i ruski jezik.

Zoran Milanović 1996. imenovan je savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu. Tamo je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na flamanskom Sveučilištu u Bruxellesu te stekao titulu magistra.