Pretraga

Obrezivanjem do manjeg rizika od bolesti

A- A+

Zdravstvene koristi kod obrezivanja dječaka veće su nego rizici koje nosi ta operacija, najnovija je preporuka američkih pedijatara. Iako smatraju da je zdravije obrezati dječake, konačnu odluku ostavljaju na roditeljima.

Obrezivanje može spriječiti brojne bolesti

Američka pedijatrijska akademija (APP) objavila je nove smjernice u kojima navodi da su zdravstveni dobici kod obrezivanja puno veći nego mogući rizici koje donosi ta operacija.

Ove smjernice izdane su zbog znanstvenih dokaza koji potvrđuju da obrezivanje može spriječiti urinarne infekcije, karcinom penisa i spolno prenosive bolesti, uključujući HIV i HPV.

Dolje će sve funkcionirati i nakon operacije

Iako su američki pedijatri već prije progovorili o koristima obrezivanja, ovaj put nisu bili tako neutralni, jer su odlučili zagovarati taj medicinski postupak. Svejedno, nikoga na tjeraju da se podvrgne operaciji.

– Mi ne kažemo da to morate napraviti, ali ako obitelj to odluči, preporučujemo da to i učine, kazao je dr. Andrew Freedman, pedijatar – urolog u medicinskom sestru u Los Angelesu.

Za sve one koji se brinu oko operacije, pedagozi su napomenuli kako obrezivanje muškaraca nema nikakva negativnog učinka na seksualnu funkciju i zadovoljstvo.

Obrezivanjem do manjeg rizika od bolesti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap