Pretraga

Ocjene na polugodištu neće se zaključivati ni u nadolazećoj školskoj godini

A- A+

Ministar Vedran Mornar je potvrdio da se ocjene na polugodištu neće zaključivati niti sljedeće školske godine. Analiza MZOS-a pokazala je blagi porast uspjeha u srednjim i osnovnim školama, a iako je razlika statistički zanemariva to je bilo dovoljno da se zaobiđu dodatni troškovi koji bi se morali uložiti kako bi se stvari vratile na staro.

www.gimnazija-prva-os.skole.hr

Zaključivanje ocjena na polugodištu ipak se neće ponovno uvoditi jer se, prema analizi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, nakon njegovog ukidanja uspjeh učenika ipak popravio, piše Novi list.

Izdvojeni članak

‘Zbog nezaključivanja ocjena na polugodištu ocjene će se frizirati i poklanjati kako bi svi bili zadovoljni’

Zanemariv napredak opravdanje je za izbjegavanje dodatnih troškova

Prosjek srednjoškolaca prošle je školske godine bio 3.63, a dvije godine prije 3.52. Mali napredak postigli su i učenici osnovnih škola pa je prosječni đak na ovo ljetovanje odlazio s 4.27.

Iako je razlika statistički zanemariva, a porast niti ne mora nužno biti povezan s mjerom koju je uveo Željko Jovanović, novi ministar Vedran Mornar ipak se nije odlučio na njezino ukidanje. Uz navedeni razlog vjerojatnijim se čini da MZOS želi izbjeći dodatne troškove dok se dodatno ne prouče rezultati ukidanja ocjena na polugodištu.

Izdvojeni članak

Učenici vs. profesori: nezaključivanje ocjena na polugodištu

Nastavnici su od početka protiv Jovanovićeve odredbe

Profesori su ovu mjeru već od prvog dana okarakterizirali kao nepotrebnu i pogrešnu. Za njih je zaključivanje ocjena na polugodištu imalo veliku korist jer ono daje jasnu i nedvosmislenu brojčanu informaciju o dosadašnjoj usvojenosti gradiva. Lošim učenicima omogućeno je da bez upozorenja dodatno odgađaju ispravljanje negativnih ocjena pa će se mnogi naći u lošoj situaciji na kraju godine, a za one s previše nakupljenih jedinica to bi moglo biti i prekasno.

Prošle smo godine na našem portalu proveli anketu prema kojoj su naši čitatelji bili nezadovoljni tadašnjim novostima. S novom mjerom nije se slagao dio roditelja, učenike pa ni ravnatelja. Jedna od skeptičnih bila je i ravnateljica Tehničke škole Ruđer Bošković Đurđica Fuštar, kao i profesori okupljeni u udrugu ‘Nastavnici organizirano’.

Ocjene na polugodištu neće se zaključivati ni u nadolazećoj školskoj godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap