Pretraga

Od rođendana pa do rođendana: Svaki dan jedna fotografija i tako cijelu godinu

A- A+

Tijekom proteklih par tjedana predstavljali smo vam interesantne mlade fotografe u sklopu priprema za ovogodišnje Foto dane mladih. Ovotjedni intervju smo vodili s fotografom koji je, doduše, malo stariji od naših dosadašnjih tinejdžerskih gostiju no njegova ideja je zaista fantastična. Andreas Kancelar odlučio je za svaki dan izabrati fotografiju najtrenutka te je to činio između dva rođendana. Evo kako je Andreas došao na tu ideju i koliko se zabave krije u jednom ovakvom projektu.

Andreas Kancelar je sredinom listopada napunio 24 godinu. U svom albumu ima 367 fotografija koje opisuju svaki dan njegova života od prošlog rođendana. Jedna fotografija za najtrenutak svakog dana. Usisavanje lišća pored ceste, buđenje pored djevojke, visoki valovi u Istri ili zagrebački Trg bana Josipa Jelačića u pola noći – toliko
trenutaka koji brzo prođu, a vrijedni su da ih se zabilježi.

Razgovarali smo s Andreasom o njegovoj ideji za Projekt 365.

Kako se rodila ideja za ovakav projekt?

Projekt je nastao točno prije godinu dana. Odlučio sam od rođendana do rođendana napraviti nešto konkretno što će prikazivati moj život. Ideju sam dobio od jedne kolegice iz Sv. Lovreča, Mikele Janko. Ona je to radila jednom prilikom pod nazivom ‘’365 days of me’’ i gledajući njene fotografije sam pomislio sam da bih to mogao i ja. Bio mi je to zapravo prvi konkretan projekt. Ne radi se identičnom projektu, jer dok je ona prikazivala sebe kroz godinu dana ja sam nastojao prikazati svijet koji je utjecao na mene i formirao me kroz vrijeme.

Koliko ti je bilo teško ostati dosljedan?

Tada sam se tek počeo baviti fotografijom. Bila je to prva prilika da fotoaparat nosim stalno sa sobom, da ga upoznam, vidim kako radi. Kroz projekt se može vidjeti napredak u mom načinu fotografiranja, svaki put sam naučio nešto novo. Sada kad gledam te fotografije postajem jako samokritičan, jer vidim greške koje si danas nikako ne bih dozvolio, dok ponekad se pitam gdje mi je bila pamet da tako nešto od fotografije napravim, recimo previše Photoshopa, zbog toga što sam i u segmentu obrade fotografija tek počinjao.

Kakav je osjećaj danas pregledavati taj album od 365 fotografija, sjećaš li se svakog dana gdje si ulovio neku fotografiju?

Iako je projekt nazvan jednostavno ‘’365’’ nisam u početku išao za time da će naredna godina biti prijestupna te da kako se radi od rođendana do rođendana na kraju je ukupno 367 fotografija. Danas kad ih gledam nekako mi je sve jako brzo prošlo; svašta sam prošao, vidio i doživio. Jednostavno gledajući fotografija, sjetim se što se dogodilo tog dana, barem što se okolnosti nastanka same fotografije tiče. Tekst koji prati fotografije napisan je na engleskom jer sam nekako navikao da sve što radim na internetu bude na engleskom kako bi svi bili u mogućnosti razumjeti o čemu se radi.

Izdvojeni članak

Mogla bih isprogramirati svoj photoshop i spojiti ga sa svojim hobijem

Da možeš izabrati jednu fotografiju koja bi to bila?

Pa sada kad pregledavam fotografije ispada da sam malo putovao u odnosu na prethodne godine. Evo bio sam u Zagrebu nekoliko puta, u Beču, Budimpešti, Padovi u i Trstu na jednom ljetnom seminaru na kojem sam stekao prijatelje iz cijele Europe s kojima se često čujem i čije mi prijateljstvo jako puno znači. Ako bih mogao izabrati jednu fotografiju, to bi bila iz 258. dana, a slikana je u Veneciji prilikom zadnjeg dana druženja tog seminara u Trstu. Fotografija prikazuje ekipu koja je ostala zajedno do zadnjeg dana, a slikana je uz jedan od mnogobrojnih kanala u Veneciji.

Izdvojeni članak
Lili Zaneta

Tek joj je 18, a stvara fotografije od kojih zastaje dah

Jesi li čuvao nešto posebno za kraj?

Pa ova ideja i je nastala baš zato jer nisam znao što će mene iz dana u dan čekati. Možda imaš neke ideje za navečer, ali poanta je da fotografije prikazuju nešto najbolje od tog dana. A to je teško planirati. Do zadnjeg trena ja ne znam što će se dogoditi i to je zapravo super. Dobiješ spontane fotografije koje su gotovo uvijek i najbolje.

Izdvojeni članak

Programerka, glumica i model: upoznajte svestranu Barbaru

Što ti je još donio ovaj projekt?

U zadnjih mjesec dana sam postao službeni fotograf jednog dnevnog lista. Kroz jedan poslovni zadatak shvatio sam da su fotoreporterstvo i dokumentarna fotografija ono što me najviše interesira kod fotografiranja jer sam dugo razmišljao o tome i pitao se da li ću se i ja jednog dana odlučit isključivo za jedan segment fotografije. Do tada sam fotografirao doslovno sve i svašta. Ovim usmjerenjem u pogledu dokumentarne fotografije mislim da bih mogao puno toga napraviti, prvenstveno zbog sebe ako ne i zbog drugih. Tražim svaki dan nekakav zanimljiv događaj koji mogu na poseban način zabilježiti.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap