Pretraga

Od sutra popuštaju mjere: Ukida se samotestiranje učenika, a kafići i klubovi radit će dulje

A- A+

Ukida se samotestiranje učenika u školama, a oni koji ovaj vikend požele izaći u omiljeni klub vani će biti dva sata dulje, do dva ujutro, umjesto do ponoći. Na današnjoj sjednici Vlade najavljeno je popuštanje velikog broja mjera koje su bile donesene zbog epidemije koronavirusa.

Screenshot: YouTube

Premijer Andrej Plenković je na početku današnje sjednice Vlade govorio o situaciji s koronavirusom te najavio daljnje ublažavanje mjera.

Ukida se samotestiranje učenika

– Broj osoba koje smiju biti na javnim događanjima na otvorenom i u zatvorenom će se povećati, dakle oni događaji gdje nema COVID potvrda, a neće biti ograničenja za one događaje gdje prisustvuju osobe s COVID potvrdama. Također, produžit će se radno vrijeme ugostiteljskih objekata do dva ujutro. A mjere koje su važne za naše najmlađe, dakle djecu u vrtićima i školama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo obrazovanja planiraju također ukidanje samoizolacije za djecu predškolske dobi osim u slučaju obiteljskog kontakta i ukidanje samotestiranja učenika jednom tjedno. Tako da, osim iznimki koje se odnose na samotestiranje kada je za pojedini razred konstatirano da ima pozitivnih testova, ostali se ne moraju samotestirati, rekao je Plenković.

Podsjetimo, i ranije je bilo predviđeno da se mjera samotestiranja učenika ukine nakon mjesec dana. Država je za nabavku kućnih antigenskih testova za tu svrhu potrošila 26 milijuna kuna. Nedavno su na nastavi ukinute i maske, ostale su obvezne samo na hodnicima, o čemu više možete čitati ovdje.

Ublažit će se i mjere vezane za različite sportske, umjetničke, zabavne, vjerske i turističke, kao i političke djelatnosti.

– Vidi se da su posljedice i oblici bolesti od omikrona puno lakši nego što su bili prije, rekao je premijer dodavši da je oko 76 posto populacije cijepljeno barem jednom dozom cjepiva.

Izdvojeni članak
učenik skida masku

Stigla službena odluka HZJZ-a: Od ponedjeljka se ukidaju maske u učionicama, osim u jednom slučaju

Od sutra ugostiteljski objekti rade do dva ujutro

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kaže da koronavirus više nema utjecaj na javno zdravlje kao prije nekoliko tjedana te zdravstveni sustav nije opterećen u istoj mjeri kao prije.

Najavio je da na javnim događanjima na otvorenim prostorima može biti 200 umjesto 100 osoba, a ako svi prisutni imaju COVID potvrde, onda ograničenja nema. Prije je ono bilo 200 ljudi. Na javnim događanjima i okupljanjima u zatvorenim prostorima može biti 100 umjesto 50 osoba, isto nema ograničenja ako svi imaju COVID potvrde.

Produžuje se radno vrijeme ugostiteljskih objekata je do dva sata umjesto ponoći, ponovio je Božinović. Omogućuje se održavanje sportskih natjecanja uz prisustvo gledatelja bez COVID potvrda, ali tada uz ograničenje popunjenosti tribina na 50 posto te su obvezne maske u zatvorenom prostoru. U kinima više nema ograničenja broja gledatelja, ali ostaju obvezne maske.

Sve odluke bit će objavljene danas, rekao je ministar Božinović, a na snagu stupaju već sutra, 18. ožujka.

– Ublažavanje mjera nikako ne znači da se možemo prestati ponašati odgovorno, zaključio je Božinović.

Sjednicu Vlade možete uživo pratiti ispod:

Od sutra popuštaju mjere: Ukida se samotestiranje učenika, a kafići i klubovi radit će dulje
Share via
Copy link
Powered by Social Snap