Pretraga

Odbačen rebalans zagrebačkog proračuna, upitni javno financirani udžbenici za srednjoškolce

A- A+

Zagrebačka Gradske skupština odbacila je Bandićev prijedlog rebalansa proračuna, kojim se on povečava za 205 milijuna kuna, kao neutemeljen. Kako su se iz tog iznosa trebali financirati udžbenici za zagrebačke srednjoškolce, ne zna se što će s tim biti. Poslali smo i upit Gradu, ali nam, do trenutka pisanja ovog teksta, nisu odgovorili.

ilustracija srednja.hr

Gradski su zastupnici na jučerašnjoj zagrebačkoj Gradskoj skupštini odbacili rebalans kojim se, prema prijedlogu Milana Bandića, proračun glavnog grada trebao povećati za 205 milijuna kuna, na 7,1 milijardu.

Izdvojeni članak

Ako ne bude javno financiranih udžbenika, Bandić najavljuje ostavku

Prijedlog rebalansa neutemeljen

Iako je gradski pročelnik za financije Slavko Kojić isticao da je rebalans potreban za izgradnju novih vrtića i škola te objekata za Europske sportske igre i legalizaciju, Bandiću su zastupnici predbacivali da je prijedlog neutemeljen te da se radi o razbacivanju novca za fontane i slične, trenutno nepotrebne, projekte dok pojedina gradska naselja nemaju vodovod.

– Možda je nešto drugo prioritet, ali ni jedan amandman nije stigao, osim političkih ocjena da je to predizborna kampanja, da treba vidjeti izvještaj o poslovanju Zagrebačkog holdinga i slično. A zašto?, kazao je Kojić.

Podsjetimo, tih 205 milijuna kuna država treba uplatiti Gradu nakon izgubljenog spora oko decentraliziranih funkcija.

– Što ako nam država ne vrati u ovoj godini 205 milijuna? Koje kapitalne projekte nećemo napraviti, a zacrtali smo? Pa zar ćemo građanima reći da smo se šalili?, pita se predsjednik Skupštine HSLS- ov Darinko Kosor.

Izdvojeni članak

Hrvatska Vlada će sufinancirati udžbenike za preko 26 tisuća učenika

Upitni javno financirani udžbenici

Između ostalog, odbacivanje prijedloga proračuna znači i da se nema novca za javno financirane udžbenike za zagrebačke srednjoškolce, iako su neki zastupnici izjavili da su za tu mjeru.

– Ne znam tko bi bio protiv toga, ali tu ne mogu vrijediti principi ‘take it or leave it’, ‘sve ili ništa’ i slično, niti se odluka može lomiti preko leđa srednjoškolaca, rekao je, u ime kluba SDP- a, Davor Bernardić te pozvao Gradsku upravu da nađe načina da ih financira.

I mi smo ih upitali što će biti s tim udžbenicima sad kad nije prošao rebalans, ali do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Podsjetimo, prije nepuna dva tjedna, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je izjavio da će dati ostavku ako ne nađe novca za udžbenike tamošnjih srednjoškolaca.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap