Pretraga

Odbijen amandman zastupnika: Studenti će plaćati državi za svoje izvrsne uspjehe

A- A+

Nakon što je SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač podnio amandman na konačni prijedlog Zakona o porezu na dohodak kako bi se iz poreznog cenzusa izdvojile studentske nagrade za izvrsne rezultate, isti je vrlo brzo odbijen. Na Kovačevo negodovanje, time je potvrđeno kako će studentske nagrade ipak ulaziti u porezni cenzus. 

privatna arhiva

Izdvojeni članak

Čakovčanin upao na prestižnu muzičku akademiju u Manchesteru

Kako stoji u obrazloženju amandmana, novčane nagrade za najbolje studente i rektorove nagrade u starom su zakonu, kao i u prijedlogu novog, ulazile u zakonski cenzus, a budući da roditelji nisu mogli unaprijed predvidjeti dodjelu istih i time su ulazile u zakonski cenzus te su bile uplaćivane na žiro račun, zbog njih je cenzus bio premašen. Tako je nagrada od 500 do 1.000 kuna, rezultirala uplaćivanjem poreza od 3.000 i više kuna ovisno o primanjima. Odbijenim amandmanom, uspjesi studenata i dalje će biti oporezivani. 

– Ovime država praktički kažnjava studente koji su postigli izvanredne rezultate. Smatram da je to doista nepravedno i da se tako nikako ne potiče mlade na učenje i trud, upravo suprotno – studentima se poručuje da moraju platiti državi ako će imati dobre rezultate. Ne možemo dopustiti takvo demotiviranje onih koji bi Hrvatsku trebali transformirati u zemlju napretka i znanosti, naglasio je Kovač.

Gradonačelnik je objasnio kako je amandman podnio na temelju iskustva sa studentima na lokalnoj razini, odnosno u gradu Čakovcu. 

– U Čakovcu se iznimno trudimo motivirati studente kroz gradske stipendije i zadržati ih u njihovom rodnom gradu. U skladu s time, svaki potez koji šteti studentima, i to onim izvrsnima, koji bi trebali biti ured i stup našeg društva, posve mi je neprihvatljiv, istaknuo je SDP-ov zastupnik.

Kovač je naglasio kako je ovo jasna poruka Vlade mladima koji maksimalno želi iskoristiti kako mlade, tako i njihove uspjehom stečene stipendije.

– Apeliram još jednom na Vladu i Sabor da detaljnije promisle o potezima koje donose i uzmu u obzir brojke o iseljavanju mladih iz Hrvatske. Moramo dati sve od sebe kako bismo spriječili takav trend, zaključio je Stjepan Kovač. 

Copy link
Powered by Social Snap