Pretraga

Odjeci utakmice desetljeća: Uhićeno 65 navijača, u Banjoj Luci zapaljena zastava

A- A+

Dvoboj između Hrvatske i Srbije koji je jučer odigran na Maksimiru, nije prošao bez manjih incidenata te je u našem glavnom gradu prije, tijekom i nakon susreta uhićeno čak 65 izgrednika. ‘Sezonu lova’ je policija otvorila s 21-godišnjim mladićem koji je priveden oko 13 sati zbog ustaških obilježja koja je odlučio pokazati na Trgu bana Josipa Jelačića. Osim zbog ustaških obilježja, policija je navijače privodila i zbog alkoholiziranosti te pokušaja krivotvorenja ulaznica za derbi. Pozornost medija su na sebe skrenuli i srpski navijači koji su u Banja Luci zapalili hrvatsku zastavu.

Prema informacijama koje dolaze iz PU zagrebačke jučer je tijekom dana privedeno 65 navijača uglavnom zbog pokazivanja ustaških obilježja, pirotehnike i alkoholizma, a nekolicina je završila iza rešetki jer su pokušali na prevaru ući na stadion.

Alkohol, ustaštvo i krivotvorenje ulaznica

Do početka susreta na obradu je privedeno deset ljudi, tijekom dvoboja njih još 17, a slaveći pobjedu naše reprezentacije zanijelo se još 38 navijača. Zbog upozorenja i prijetnji iz Nyona pod posebnim povećalom su bili fašistički ispadi i pirotehnika na stadionu. Dok su se od potonjega donekle naši navijači uspjeli suzdržati, ustaških poklika i obilježja opet nije manjkalo.

Tako je već oko 13 sati na glavnom zagrebačkom trgu priveden mladić koji je odlučio ‘prošetati’ ustaška obilježja, a posebno zgražanje na istom mjestu je skandiranjem ‘Ubi Srbina’ i ‘Ajmo ustaše’ izazvala grupica od 30-ak navijača iz Ljubuškog. 

Valja napomenuti kako je većina okupljenih sa gnjušanjem komentirala ovakve postupke.

Mirnije od očekivanog

Strani mediji tvrde kako je utakmica prošla mirnije od očekivanog no spomenuti fašistički ispadi i slično skandiranje dijela navijača na stadionu ipak nije prošla nezapaženo. Tako britanski BBC javlja kako je na Maksimiru opet bilo govora mržne i vrijeđanja srpskih igrača, no isto tako zaključuju kako UEFA može biti zadovoljna jer većih incidenata nije bilo. Slični odjeci se mogu pročitati i u talijanskim i francuskim medijima koji ističu kako su Hrvati ‘očekivano’ zviždali na srpsku himnu.

S obzirom da je naš nogomet u posljednje vrijeme pod povećalom nogometnih moćnika nije isključeno da nam se zbog nekoliko bengalki na stadionu i nacionalističkih ispada odreže nova kazna. Ipak za pretpostaviti je da neće biti drastična jer je riječ o izdvojenim incidentima.

U Banjoj Luci zapaljena ‘hrvatska zastava’

Pozornost su na sebe skrenuli i srpski navijači koji su u Banjoj Luci zapalili ‘hrvatsku zastavu’ odnosno zastavu s grbom koji ima prvo bijelo polje i bez krune, prenosi klix.ba. Unatoč ovom detalju huliganski potez je naišao na žestoku osudu kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. U već tradicionalno rizičnoj Bosni i Hercegovini je jučerašnji dan prošao bez većih incidenata. Djelovi BiH s većinski hrvatskim stanovništvom je slavilo pobjedu naše reprezentacija, a bošnjački dio je uživao u trijumfu Bosne u dvoboju s Grčkom.

Međunacionalnih sukoba i incidenata ovoga puta na sreću nije bilo.

Odjeci utakmice desetljeća: Uhićeno 65 navijača, u Banjoj Luci zapaljena zastava
Share via
Copy link
Powered by Social Snap