Pretraga

Odlična prilika za 80 mladih u projektu vrijednom 180.000 eura

A- A+

U Osijeku i Rijeci održat će se besplatna edukacija o radu u neprofitnom sektoru i društvenom poduzetništvu namijenjena mladim nezaposlenim osobama od 18 do 29 godina. Područja su to za koja postoje otvorena radnja mjesta i potražnja za novim radnicima, ali u formalnom obrazovanju nije moguće steći potrebna znanja i vještine. U Udruzi za razvoj civilnog društva SMART Rijeka ovim projektom žele to promijeniti. Projekt vrijedan 180 tisuća eura počinje u svibnju.

„NOVE MOGUĆNOSTI – veći izgledi za zapošljavanje nezaposlenih mladih“ – projekt je predstavljen u Rijeci. Osamdeset mladih nezaposlenih osoba dobit će priliku obrazovati se za rad u dva područja: neprofitni sektor te društveno poduzetništvo.

Nositelj projekta je Udruga Smart iz Rijeke, a partneri su Volonterski centar Osijek, Proni centar za socijalno podučavanje Osijek, Udruga Regionalni info centar za mlade Rijeka – UMKI te Grad Rijeka i Grad Osijek. Ideja projekta je da se u edukaciji mladih nezaposlenih osoba iskoriste postojeći kapaciteti koji se pružaju u neprofitnom sektoru/organizacijama civilnog društva, jedinicama lokalne samouprave te inicijativama za samozapošljavanje na području Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije. Projekt će se provoditi u tri faze: prvi dio obuhvaća izobrazbu za rad u neprofitnom sektoru ili društvenom poduzetništvu, zatim slijedi praksa i primjena stečenih znanja i vještina te na kraju mentorstvo i savjetovanje kroz poslovni inkubator za mlade.

Izdvojeni članak

Kvalitetnom idejom i poslovnim planom ostvarite 25 tisuća kuna poticaja

Ne postoji formalno obrazovanje

Znanja i vještine potrebne za rad u neprofitnom sektoru ili u društvenom poduzetništvu u formalnom je obrazovanju nemoguće dobiti, istaknula je na konferenciji za novinare Zvjezdana Schulz – Vugrin iz Udruge SMART Rijeka.

– Udruga SMART kao neprofitna organizacija često osjeća potrebu za zapošljavanjem većeg broja novih mladih ljudi, ali vještine i znanja koje su nam potrebne za rad u neprofitnom sektoru, teško je naći. Upravo zato kroz ovaj program želimo pružiti šansu da mladi ljudi dobiju potrebnu izobrazbu za ovu vrstu rada.

Rijetki primjeri društvenog poduzetništva

Društveno je poduzetništvo u Hrvatskoj još uvijek inovacija i primjeri takvog poslovanja su rijetki. Poduzeća su to koja nisu usmjerena isključivo na profit, već se višak zarade ulaže u zajednicu. U takvom se poduzetništvu često zapošljavaju teško zapošljive osobe. Područje održavanja projekta je Primorsko-goranska te Osječko-baranjska županija, što znači da će se u svakom županiji birati po 40 polaznika edukacije.

Prijaviti se mogu nezaposlene osobe koje imaju od 18 do 29 godina, bez obzira na njihovo radno iskustvo i obrazovanje. Na konferenciji je također rečeno da očekuju veliki broj prijava, stoga će se vršiti selekcija polaznika.

Prednost imaju – najmotiviraniji

– Izabrat ćemo one koji su najviše motivirani te oni koji pokažu
najveći interes za rad u neprofitnom sektoru ili društvenom
poduzetništvu, rekla je Schulz – Vugrin.

Javni poziv bit će
objavljen krajem ožujka, a odnosit će se na prijavu za edukaciju o
neprofitnom sektoru koja će započeti u svibnju ove godine, dok će se
prijave za društveno poduzetništvo primati kasnije.

Projekt
će sveukupno trajati dvadeset mjeseci, a njegova je vrijednost 180
tisuća eura. Najveći dio projekta, čak 95%, financirat će se iz IPA
sredstava, a ostatak će osigurati Grad Rijeka kao partner projekta.

Copy link
Powered by Social Snap