Pretraga

Održani pregovori učenika i županije: Poznato hoće li biti prosvjeda zbog ukidanja mobitela u školama

A- A+

Varaždinska županija nedavno je izdala naputak svim osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač, a vezan je uz korištenje mobitela u školama. Od ravnatelja je zatraženo da se pravilnicima o kućnom redu regulira i korištenje mobitela te privatne informatičke opreme u školama. To je izazvalo negodovanje kod učenika nekoliko varaždinskih škola, a posebice su bili nezadovoljni činjenicom da mobitele ne smiju koristiti niti pod odmorom. Zbog toga su čak najavljivali i prosvjed. No, prosvjed se ipak neće dogoditi, budući da je na razgovoru predstavnika učenika s dožupanom došlo do kompromisa.

foto: pixabay

Prema naputku kojeg je Varaždinska županija poslala svim školama čiji je osnivač, učenici smiju nositi mobitel u školu, ali on ne smije biti aktiviran tijekom nastave. Nije predviđeno aktiviranje mobitela bez nadzora razrednog, odnosno dežurnog nastavnika ili ravnatelja te se mobiteli ne bi smjeli koristiti, osim u hitnim slučajevima. Tijekom pismenih provjera znanja, učenici bi bili obvezni odložiti mobitele u za to predviđenu kutiju.

Mobitele će smjeti koristiti na odmoru

Izdvojeni članak

Nakon nastavnika prosvjeduju učenici? Ukidaju im mobitele u školama pa prijete da će izaći na ulicu

Učenici su se protiv dijela novih pravila pobunili i najavljivali prosvjed. No, do njega neće doći jer je na jučer održanom sastanku Savjeta mladih Varaždinske županije i predstavnika županijskog Vijeća učenika sa zamjenikom župana Tomislavom Paljkom došlo do kompromisa.

– Na sastanku smo se najviše žalili na to da je u naputku navedeno da se za vrijeme odmora neće moći koristiti mobiteli. Mobiteli su se prema tom naputku morali ugasiti na ulasku u školu te samo u hitnom slučaju uključiti no uz dozvolu dežurnog nastavnika. Požalili smo se na to te ja naša žalba uzeta u obzir i izmijenjena. Na odmoru će se smjeti koristiti mobiteli, kazao nam je predstavnik Vijeća učenika, Rok Čepin.

Dodaje, sami učenici imali su naviše pitanja o tome što je bio poticaj za dostavljanje naputka o korištenju mobitela u škole.

– Konkretan odgovor na to nismo dobili. Dožupan Paljak dao je primjer Francuske koja je nedavno potpuno ukinula mobitele u školama. Spominjao je uređaje za ometanje signala koji su navodno uvedeni u Njemačkoj. Saznali smo da su ti uređaji zabranjeni u EU, kaže nam Čepin.

‘Učenici zloupotrebljavaju mobitele zbog nastave koja se već provodi 15-20 godina na isti način’

Izdvojeni članak

Učenici se usprotivili mobitelima pa ih zagrebačka škola zabranila: ‘Previše smo bili okupirani tim malim uređajima’

Dodaje, sastankom su u Vijeću učenika Varaždinske županije djelomično zadovoljni.

– Postigli smo jedan cilj, a to je da se iz naputka makne da se mobiteli ne smiju koristiti pod odmorom. Svaka škola određuje svoja pravila, svoj kućni red. Nadam se da će škole i Vijeća učenika prepoznati ovo te se potruditi i u suradnji s profesorima uvesti mobitele u redovnu nastavu. Samo za podatak, postoji čak preko 80.000 aplikacija za mobitele koje se mogu koristiti u nastavi. Te aplikacije su vrlo edukativne, zanimljive i uz njih do zloupotrebe mobitela ne može doći. Učenici zloupotrebljavaju mobitele zbog nastave koja se već provodi 15-20 godina na isti način. Samom zabranom mobitela se neće ništa postići. Zabranama se nikad ništa ne postiže. Samo razgovorom, a ovaj put smo to i dokazali, zaključuje Čepin.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap