Pretraga

Održano prvo sudoku prvenstvo Hrvatske za učenike osnovnih i srednjih škola, rasturili su

A- A+

U Vodicama je održano prvo sudoku prvenstvo Hrvatske za osnovne i srednje škole. U samoj završnici natjecalo se 80 najboljih učenika iz osnovnih i srednjih škola od ukupno 5.700 prijavljenih na školskoj, regionalnoj i državnoj razini. Bili raspoređeni u tri kategorije, Bistriće od prvog do četvrtog razreda, Kadete od petog do osmog i Juniore od prvog do četvrtog srednje.

Foto: Pixabay

Održano je prvo državno natjecanje u sudoku za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanje je bilo u Vodicama gdje se 80 najboljih učenika, od ukupno 5700 prijavljenih iz osnovnih i srednjih škola. Iako ovo nije prvo takvo natjecanje, bilo je službeno prvo prvenstvo u sudoku.

– Splitski mensaši su za iste uzraste već sedam godina uspješno organizirali otvoreno prvenstvo Splita, uz sudjelovanje brojnih natjecatelja iz raznih dijelova Hrvatske. Obzirom da je i u drugim sredinama iskazan veliki interes za ovim natjecanjem, pokrenuli smo projekt Sudoku prvenstvo Hrvatske. Cilj ovog projekta je traženje mladih logičkih talenata za nastupe na svjetskim prvenstvima u sudoku ‘World Sudoku Championships’ i logici ‘World Puzzle Championships’, poručili su organizatori.

Prijavilo se oko 5.700 učenika

Dodali su kako su hrvatski juniori već imali nastupe na posljednja tri svjetska prvenstva, ali su zbog pandemije takva natjecanja odgođena.

– Natjecanje u Hrvatskoj organizirano je u tri razine: školsko, regionalno i državno prvenstvo, i u tri kategorije: Bistrići (I.-IV. razred OŠ), Kadeti (V.-VIII. razred OŠ) i Juniori (I.-IV. Razred SŠ). Na školskom natjecanju prijavljeno je oko 5.700 natjecatelja, no pandemija je učinila svoje pa je u 321 osnovnoj školi nastupilo 3864 učenika, od čega 1.281 bistrića u 127 i 2.565 kadeta u 244 škole, dok je u 98 srednjih škola nastupilo 916 juniora, pojasnili su organizatori.

Izdvojeni članak

Mnogima omiljena igra na PMF-u se uči kroz neobičan kolegij: Na ispitu nema ocjena, a nosi čak 4 ECTS-a

Pandemija poremetila planove

Ponajbolji iz škola ostvarili su pravo nastupa na regionalnom natjecanju, koja su se trebala održati u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, ali zbog mjera morali su odustati od te ideje.

– Da projekt ne propadne, odlučismo da se regionalno natjecanje održi po školama, na koje je pravo nastupa ostvarilo 743 natjecatelja. No zbog izolacije pojedinaca njih 78 je propustilo ovogodišnje natjecanje i nastupilo je 665 natjecatelja iz 278 škola, od čega 180 juniora iz 60 škola, 284 kadeta iz 136 škola i 201 bistrić iz 82 škole, rekli su organizatori.

Najmlađi su se stoga natjecali u školama, a kadeti i juniori finale su održali u Vodicama. Učenici su ostvarili vrlo zavidne rezultate koje možete pogledati ovdje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap