Pretraga

Oduševila regiju: Mostarska studentica radi nevjerojatne crteže u kavi

A- A+

Matea Ferjančić je studentica informatike iz Mostara, koja kao i veliki broj fakultetlija u Hrvatskoj radi u slobodno vrijeme. No, ova 23-godišnjakinja je svoj konobarski posao pretvorila u zabavnu i umjetničku djelatnost. Naime ona radi u kavi pravi umjetnička djela. Od životinja, emotikona pa sve do kulturnih spomenika i likova iz crtića. Na taj način običnu kavu, svojim klijentima učini nesvakidašnjom. Ono što je također interesantno je da joj ni za jednu ne treba dulje od pet minuta truda.

Studentica informatike iz Mostara Matea Ferjančić radi, od i Hrvatima omiljenog ‘crnog napitka’ prava mala umjetnička djela. Naime uz studij, ova 23-godišnjakinja radi kao konobarica, odnosno šankerica te je odlučila svoj trenutni posao učiniti zabavnijim i sebi i posjetiteljima, na način da uz pomoć slamke, drvenog štapića i čokoladne smjese, uradi crtež u kavi.

Izdvojeni članak

Mlada slikarica iz Karlovca slika uz pomoć soli i crnog čaja

Ideju vidjela od kolegice

Prema njenim riječima trudi se na svaku kavu napraviti barem jednostavni crtež, koji posjetitelje oduševljava. Sve je počelo prije godinu i pol.

– Vidjela sam od kolegice koja je u to vrijeme radila sa mnom kako “šara” po kavama. Ispočetka sam mislila dobro joj se da, ali na kraju sam i ja tako počela “šarati, pojašnjava Matea.

No isprva se ograničila na jednostavne crteže, koje rade i mnogi drugi konobari.

– Zatim kako to ide, malo YouTube malo Google tražilica, počela sam raditi konkretne crteže prije par mjeseci, rekla je Matea.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Umjetnička djela u šalici kave

Ni pet minuta za kavu koju želite gledati, a ne piti

Alati i potrepštine kojim se Matea služi pri oslikavanju su slamka, drveni štapić i čokoladna smjesa. No njen posao ne trpi, zbog ove izvanredne aktivnosti.

– Za medvjedića, psa ili mačku potrebno mi je možda pola minute rada, a za ove malo zahtjevnije sigurno od jedne do četiri minute, ovisi dakle o slici, rekla nam je Matea.

Ako je jedna kava u narudžbi, možete očekivati čuda od Mateje, ali ponekad zbog prirode posla jednostavno nije u mogućnosti posvetiti se svakoj kavi do kraja.

– Kada vam dođe konobar s osam bijelih kava i 2-3 nessa onda crtam ove jednostavnije, jer želim da svatko dobije neki crtež. Većina kada ovo vidi prvi put oduševi se, ali onda svaki sljedeći očekuje nešto novo i bolje, pa kada dobiju srce ili smajlija naljute se, kroz šalu napominje Matea.

Dodala je da se ne snalazi baš u tradicionalnom slikarstvu, a i da je to baš ne privlači.

– Kave su ipak nešto drugo, zaključila je studentica.

Što se tiče olovke i papira, Matea se baš nije interesirala time, a prema njenim riječima i nije nešto vješta u tom klasičnom slikarstvu.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap