Pretraga

Odzvonilo redovima u MUP-u: Od sada putovnicu možete zatražiti putem interneta, ali uz jedan uvjet

A- A+

Od 1. siječnja ove godine, hrvatski građani zahtjev za putovnicom mogu predati i elektroničkim putem. Opcija je dostupna građanima preko sustava e-Građani, ali uvjet za ovaj brži dolazak do putovnice jest da posjedujete elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom. Oni sa starijim osobnim iskaznicama putnu ispravu i dalje će morati ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja.

Hrvatska putovnica; screenshot: YouTube

Građani koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu od Nove godine do putovnice mogu bez odlaska u  policijsku upravu i postaju ili diplomatsku misiju i konzularni ured Republike Hrvatske. Osim predaje zahtjeva online putem, moguće je odabrati i način dostave putovnice bilo poštom ili osobnim preuzimanjem u policijskoj upravi ili postaji, priopćili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Izdvojeni članak

Provjerite u koje sve zemlje možete putovati samo s osobnom iskaznicom

Ministar Davor Božinović pojasnio je kako će kod podnošenja zahtjeva građani morati priložiti skenirane uplatnice za izdavanje putovnice, upravnu pristojbu i dostavu preko dostavne službe, ako je za uručenje putovnice građanin odabrao tu opciju. Fotografija, otisci prstiju i potpis, korišteni u postupku izdavanja e-osobne iskaznice, automatski će se preuzimati iz evidencija Informacijskog sustava Ministarstva unutarnjih poslova, te građani o tome ne trebaju voditi brigu.

– Cijena ostaje ista i ona iznosi 320 kuna za putovnicu i 35 kuna za upravnu pristojbu, a tu su još troškovi dostave na kućnu adresu 30 kuna, kazao je ministar na konferenciji za medije i dodao kako je novost da će mogućnost dostave na kućnu adresu moći iskoristiti i oni građani koji zahtjev za putovnicu podnesu na šalteru.

Podsjećamo, već se otprije na ovaj način može zatražiti i vozačka dozvola, koju je od 4. rujna elektroničkim putem ishodilo 327 građana, a od toga 178 njih zatražilo je dostavu vozačke na svoju adresu. Nešto više od milijun osoba je dosad ishodilo e-osobnu iskaznicu te su svi oni potencijalni korisnici nove usluge za izdavanje putovnice.

– Zadovoljan sam što se broj korisnika e-osobne iskaznice povećava te što Ministarstvo unutarnjih poslova u svom dijelu ukupnih napora Vlade RH modernizira svoju upravnu djelatnost što je na dobrobit svih građana, jer štedimo njihovo vrijeme kao i vrijeme naših službenika koje možemo preraspodijeliti na neke druge poslove, zaključak je ministra unutarnjih poslova.

Odzvonilo redovima u MUP-u: Od sada putovnicu možete zatražiti putem interneta, ali uz jedan uvjet
Share via
Copy link
Powered by Social Snap