Pretraga

Oglasila se američka ratna škola ministra Krstičevića i o njegovu radu nije utvrdila baš ništa

A- A+

Portal Index.hr početkom ovog tjedna objavio je kako je ministar Damir Krstičević dijelove svojeg završnog rada na ratnoj školi United States Army War College preuzeo od drugih autora bez navođenja izvora. Ministar je potom na konferenciji za medije rekao kako je netočno da se radi o završnom radu, iako je upravo tako rečeno Indexu iz Ministarstva obrane. Ministar tvrdi da se radi samo o preglednom radu u sklopu jednog seminara, a jučer se oglasila i ratna škola, pritom ne otklonivši tvrdnju da se radi o neispravnom citiranju, odnosno, plagiranju.

Screenshot: Index vijesti

Nakon Indexove priče s početka tjedna u kojoj su usporednom analizom prikazani dijelovi rada ministra Damira Krstičevića, kojeg je izradio tijekom školovanja na United States Army War College i u kojem nije na adekvatan način citirao tuđi rad, oglasila se i sama ratna škola.

– Te godine general Damir Krstičević napisao je rad ‘United Nations protection force in Croatia’. Napisao ga je kao zadatak u sklopu tečaja, a ne kao završni rad. I tada, kao i sada, US Army War College očekuje od polaznika puni profesionalni integritet. S time u vezi, a što se tiče ovog rada, mentor je 1998. prihvatio citate kao odgovarajuće, stoji u odgovoru ratne škole za portal Dnevnik.hr.

Ratna škola nije otklonila tvrdnju da se radi o plagiranju u radu ministra Krstičevića

Izdvojeni članak

Plenkovićevi plagijatori vol. 2: Ministar obrane Krstičević prepisivao u završnom radu

Ratna škola US Army War College time ne otklanja tvrdnju da se radi o neispravnom citiranju u ministrovu radu, već odgovornost prebacuje na mentora ministra Krstičevića, kojem su citati bili ‘odgovarajući’, bez obzira na to što Krstičević nije (pravilno) citirao i označio navodnicima preuzete dijelove, što je uobičajena akademska praksa.

Podsjetimo još jednom, sama škola na svojim web stranicama daje vrlo eksplicitnu definiciju akademske prevare. Kopiranje i prisvajanje tuđeg teksta bez navodnika strogo je zabranjeno propisima United States Army War College.

– Kopiranje segmenata tuđeg rada riječ po riječ i potom ‘zaboravljanje’ stavljanja navodnika, ali ‘prisjećanje’ da se izvor mora navesti, opis je akademske prevare u priručniku ove ratne škole, a na web stranici ratne škole koju je ministar Krstičević pohađao, detaljno je objašnjeno kako se koji izvor u akademskim radovima mora citirati. Spomenimo kako su isti standardi uvriježeni u akademskoj zajednici diljem svijeta.

‘Nepravilno citiranje je plagiranje, posrijedi je najgori oblik plagiranja’

Primjerice, u Uputama za pisanje akademskih radova Fakulteta političkih znanosti, također se vrlo eksplicitno definira plagiranje.

Izdvojeni članak

[NE]LOGIČNO Hibridni argumenti ministra Krstičevića

– Plagiranje je svjesno ili nesvjesno preuzimanje tuđih misli, riječi, ideja ili argumenata bez priznavanja autorstva. Dakle, plagiranje je prisvajanje nečijeg rada kao vlastitoga, te je riječ o najgorem obliku kršenja kodeksa akademskog integriteta, najvećem etičkom prijestupu u akademskoj zajednici, protivnu njenim temeljnim vrijednostima (Oraić Tolić, 2011: 441). Plagiranje je u tehničkom smislu svako nepravilno citiranje, parafraziranje i sažimanje, stoji u uputama FPZG-a.

Navode se i tri osnovna oblika plagiranja, od kojih je prvi – krađa tuđeg teksta, odnosno, situacije u kojima se tuđe riječi prenose doslovno, bez navodnika i/ili spominjanja izvora.

– Svako je takvo nepravilno citiranje plagiranje i posrijedi je najgori oblik plagiranja, jer je gotovo nemoguće da bude nesvjesno, piše u uputama FPZG-a.

Što su sve akademski radovi?

Izdvojeni članak

Kolegi ministra Krstičevića s iste ratne škole poništeni završni rad i diploma zbog plagiranja

Osim same problematike plagiranja, povela se i rasprava o vrsti rada kojeg je pisao ministar Krstičević, odnosno radi li se o završnom ili preglednom radu. U ovom slučaju, to je potpuno nebitno s obzirom da u akademske radove spada širok dijapazon radova – studentski podnesci i osvrti, seminarski radovi i eseji, te diplomski, završni specijalistički i doktorski rad, također stoji u uputama FPZG-a.

Spomenimo i kako je 2007., nepunih 10 godina nakon rada ministra Krstičevića, njegov kolega s US Army War Collegea senator John Walsh pisao svoj završni rad. U radu je, kako je otkrio The New York Times, četvrtinu teza o američkoj srednjoistočnoj politici koje je prezentirao kao vlastite, prepisao od drugih i to bez navođenja izvora. Zbog navedenog slučaja, ratna škola US Army War College poništila mu je završni rad i diplomu.

Iako se radi isključivo o akademskom radu ministra Krstičevića, on je na press konferenciji u ponedjeljak govorio o hibridnom ratu protiv njega, srpskoj agresiji te se nelogičnim argumentima sukobio s autorom teksta. Cijelu pressicu možete pogledati ovdje.

Oglasila se američka ratna škola ministra Krstičevića i o njegovu radu nije utvrdila baš ništa
Share via
Copy link
Powered by Social Snap