Pretraga

Oko 146.000 mladih dobiva veliki povrat poreza: Nekima već stigla rješenja, evo kad su isplate

A- A+

I drugu godinu zaredom mladi u Hrvatskoj najviše će ‘profitirati’ u procesu povrata poreza. Zaposlenima do 25. godine vratit će se sav uplaćeni porez i prirez, a onima koji imaju između 26 i 30 godina vraća se polovina uplaćenog iznosa. Prema tom posebnom propisu za mlade povrat poreza u 2022. godini dobiva oko 146.000 mladih, nekima su rješenja već stigla, a isplate kreću u prvoj polovici svibnja.

Foto: Pixabay

Povrat poreza i ove će godine građanima stići nešto ranije u odnosu na prijašnje, a najviše na računima mogu očekivati mladi. Ovih dana u sustavu e-Građani nekima su već stigle obavijesti o rješenju za povrat poreza, u kojima je naveden i iznos koji mogu očekivati na računu. Uskoro će započeti i isplate, kažu nam iz Porezne uprave.

– Proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2021. započet će u prvoj polovici svibnja 2022. godine te će se povrati poreza izvršavati onim poreznim obveznicima koji ispunjavaju uvjete za povrat, kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja. Prema planu Porezne uprave, većina povrata poreza bi se trebala izvršiti do kraja svibnja, odgovaraju za srednja.hr iz Porezne.

Povrat prema posebnom propisu dobiva oko 146 tisuća mladih

Najveći povrat dobivaju mladi – prema nedavnim izmjenama Zakona o porezu na dohodak, osobe u radnom odnosu (nesamostalan rad) koje imaju do 25 godina oslobođene su u potpunosti od plaćanja poreza na dohodak. Drugim riječima, vratit će im se sav uplaćeni porez i prirez. Zaposlene osobe između 26 i 30 godina oslobođene su od 50 posto tog poreza i vraća im se polovina uplaćenog iznosa.

– Temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2021. godinu ukupno će oko 146 tisuća poreznih obveznika-mladih osoba ostvariti pravo na povrat više uplaćenog poreza na dohodak i prireza porezu na dohodak s osnove umanjenja poreza fizičkim osobama do 25 godina života, odnosno od 26 do 30 godina života. Ukupan povrat više uplaćenog poreza i prireza na dohodak koji se odnosi na olakšicu za mlade osoba iznosit će oko 640 milijuna kuna na nivou RH, kažu nam iz Porezne.

Kome se u 2022. vraća sav uplaćeni iznos, a kome polovica? Prema tablici u Pravilniku o porezu na dohodak, polovina uplaćenog iznosa ove će se godine vratiti onima koji su rođeni 1991., 1992., 1993., 1994. i 1995. godine. Sav uplaćeni porez i prirez vratit će se onima koji su rođeni 1996., 1997., 1998., 1999. i mlađe generacije.

Izdvojeni članak

Studentska satnica raste, ali ne i limit za poreznu olakšicu: Pitali smo Ministarstvo hoće li mijenjati propis

Lani neki nisu dobili povrat u vrijeme kada i ostali građani

Kako smo pisali prošle godine, dio mladih nije dobio povrat kada i ostali građani, jer njihov poslodavac nije uplatio predujam poreza na dohodak za 2020. godinu. Naime, u jeku epidemije jedna od mjera bila je mogućnost obročne otplate obveza koje su dospijevale tijekom pandemije, odnosno tijekom obvezne obustave poslovanja poduzetnika. Radilo se o obvezama koje su sve dospjele tijekom 2020. i predstavljaju porezne obveze 2020., ali su im anuiteti raspoređeni u razdoblju do dvije godine te se mogu otplaćivati do lipnja 2022. godine.

Poreznu smo postoje li i sada zaposlenici koji iz ovog razloga ne mogu očekivati povrat. Nadugo su objasnili da ‘odgoda plaćanja poreza i doprinosa kao takva nije predviđena pozitivnim zakonskim propisima već je poreznim obveznicima koji imaju poteškoća s plaćanjem poreznog duga omogućen reprogram istog kroz institut upravnog ugovora koji radi namirenja dospjelog poreznog duga mogu sklopiti porezno tijelo i porezni obveznik’.

– Upravni ugovor sklapa se sukladno uvjetima propisanim člancima 101. do 103. Općeg poreznog zakona, a može se sklopiti kako s pravnim, tako i fizičkim osobama koje imaju poteškoća s plaćanjem svojih obaveza, a koje učine vjerojatnim ispunjenje svrhe i predmeta upravnog ugovora. Sukladno članku 101. stavcima 3. i 4. Općeg poreznog zakona, upravni ugovor se može odnositi na namirenje poreznog duga u cijelosti ili djelomično, a sklapa se u pisanom obliku najdulje na rok od 24 mjeseca, bez mogućnosti otpisa glavnice i kamata. Sklapanje upravnih ugovora s poreznim obveznicima je redovni posao Porezne uprave koji se obavlja svakodnevno, a redovito se vrše i kontrole plaćanja dospjelih anuiteta na osnovu istih, kažu iz Porezne.

Ističu i da povrati poreza za radnike poreznog obveznika koji ima na snazi upravni ugovor, a koji obuhvaća i račun poreza na dohodak, stječu pravo na isplatu povrata poreza kada poslodavac podmiri dužne obveze po predmetnom računu. To, pak, dodaju, može biti nakon dospijeća posljednjeg anuiteta iz upravnog ugovora ili prijevremenom otplatom koju je porezni obveznik slobodan izvršiti u svakom trenutku.

– S obzirom da povrat poreza građanima polazi od činjenice da se može izvršiti samo povrat plaćenog poreza, u svim slučajevima u kojima iznos poreza nije plaćen, povrati će se izvršiti po cjelovitim uplatama poreznih obveza. Ističemo, kako Porezna uprava prati izvršenje poreznih obveza te će i u navedenim slučajevima po podmirenju porezne obveze odnosno po uplati zadnjeg anuiteta za obvezu iz 2021., izvršiti povrat poreza građanima za 2021., zaključuju iz Porezne.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap